Početna strana > Hronika > Marijan Ivanuša: U Srbiji je u toku treći talas epidemije, postoji bojazan od zatvaranja
Hronika

Marijan Ivanuša: U Srbiji je u toku treći talas epidemije, postoji bojazan od zatvaranja

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. novembar 2020.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da se trenutna situacija u vezi sa virusom korona u Srbiji može nazvati trećim talasom, odnosno trećim pogoršanjem epidemije i da postoji bojazan od zatvaranja.

"Ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju da zaustavi život"

Ivanuša kaže da, ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država nikad ne bi došla u situaciju da „zaustavi život“, izrazivši bojazan da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije, ali da taj dan još nije došao.

Zatvaranje kao krajnja mera

„Situacija se u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava i, ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi. Zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera“, rekao je Ivanuša, prenosi „Blic“.

Nova vakcina pred vratima

On je ocenio da je nova vakcina protiv virusa korona „ispred vrata“, ali da je u početku neće biti dovoljno za sve.

Ivanuša je rekao da treba vakcinisati više od 60 odsto svetske populacije kako bi bio postignut kolektivni imunitet.

Još mnogo do kolektivnog imuniteta

„U decembru će, najverovatnije, biti dostupne prve vakcine, ali neće ih biti milijardu ili tri milijarde, već će na raspolaganju biti nekoliko miliona. Neki će je dobiti već tada, ali, da bi se postigao kolektivni imunitet, moraće da prođe još mnogo vremena“, rekao je Ivanuša.

(Blic, Sputnjik)