Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: Ukrajinski deo prehrambenog sporazuma o žitu efikasno se realizuje, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat jednostranih zapadnih sankcija
Hronika

Marija Zaharova: Ukrajinski deo prehrambenog sporazuma o žitu efikasno se realizuje, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat jednostranih zapadnih sankcija

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 12. mart 2023.

MOSKVA, 12. marta /TASS/. Ukrajinski deo dogovora o žitu funkcioniše efikasno, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat jednostranih zapadnih sankcija, izjavila je u nedelju portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući potencijalno produženje sporazuma o žitu.

„Naš stav generalno o „paketnom“ predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, čiji je sastavni deo, pored pomenute crnomorske inicijative, i memorandum Rusije i UN o normalizaciji domaćeg izvoza poljoprivrede, poznat i ostaje nepromenjena. Pretpostavljamo da sporazumi potpisani u Istanbulu 22. jula 2022. godine treba da se međusobno implementiraju kako bi se rešili humanitarni zadaci prevazilaženja prehrambene krize i pomoći ugroženim zemljama Afrike, Azije i Latinske Amerike“, rekao je diplomata. „Napominjemo da je do sada efikasno sproveden samo ukrajinski deo, dok je ruski poljoprivredni izvoz i dalje blokiran kao rezultat zapadnih jednostranih sankcija.

Prema rečima Zaharove, sledeća runda konsultacija međuresorne ruske delegacije sa generalnim sekretarom Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) Rebekom Grinspan i šefom podsekretara za humanitarna pitanja i koordinatora za hitnu pomoć (OCHA) Martinom Grifitsom, koji nadgledaju memorandum UN i Rusije i Crnomorske inicijative, održaće se u Ženevi 13. marta.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova je istakla da je Rusija upoznata sa izjavama različitih strana, uključujući i kijevski režim, u vezi sa produženjem Crnomorske inicijative, čiji drugi mandat ističe 18. marta. „Nije bilo pregovora. po ovom pitanju, posebno uz učešće ruskih predstavnika“, istakla je ona.

(TASS)