Хроника

Марија Захарова: Сви одговорни за злочине ОВК морају бити сурово кажњени, без обзира на то да ли и коју функцију тренутно обављају у Приштини

Штампа
четвртак, 27. фебруар 2020.

 Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да сва лица која су одговорна за злочине Ослободилачке војске Косова (ОВК) морају бити сурово кажњена, независно од тога да ли и које функције тренутно обављају у Приштини, објавио је Спутњик.

Русија сматра да је већ одавно наступило време да Специјални суд за ратне злочине ОВК изнесе конкретне оптужбе, указала је Захарова, будући да је то тело основано још 2017. године под окриљем Европске уније, са циљем да се казне сви одговорни за киднаповање и незакониту трговину људским органима.

Она је подсетила и да је као „импулс“ за стварање Специјалног суда за злочине ОВК послужио извештај Дика Мартија о трговини људским органима српског становништва на територији Косова, који је представљен јавности 2010. године.

Тема нелегалне трговине људским органима мора да остане предмет константне пажње светске јавности. Тренутно о концу виси репутација међународног правосуђа и ЕУ као гаранта да ће Суд испунити своје обавезе, рекла је Захарова на редовном брифингу у Москви.

Спутњик подсећа да је тужилац Специјалног суда за злочине ОВК обавестио председника тог суда да је спреман да подигне оптужнице. Тада је из Специјалног суда саопштено да ће садржај оптужница остати поверљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]