Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: Smešno je slušati da nam preko okeana govore o „prekrajanju granica“, posle NATO bombardovanja SRJ, nakon podrške „prekrajanja“ Srbije i američke avanture sa „nezavisnošću Kosova”
Hronika

Marija Zaharova: Smešno je slušati da nam preko okeana govore o „prekrajanju granica“, posle NATO bombardovanja SRJ, nakon podrške „prekrajanja“ Srbije i američke avanture sa „nezavisnošću Kosova”

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. oktobar 2022.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je saopštila da je „dirnuta argumentima Zapada da je Rusija odlučila da „prekroji mapu Evrope“ i odgovorila na takve kritike.

„Dirnuta sam argumentima Zapada da je Rusija odlučila da ’prekoroji kartu Evrope‘. Smešno je da se ova teza zastupa u Nemačkoj, koja svoje sadašnje granice ima isključivo zbog njihovog `prekrajalja` u kasnim 80-im 20. veka“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je podsetila na politički slogan kancelara Vilija Branta „Sada ujedinjuje ono što je jedini cilj“.

"Osamdesetih godina smo razumeli Nemce i išli u susret njihovim težnjama. To je bila naša dobra volja, uprkos tome što je nemački nacizam uništio pola naše zemlje i ubio preko 25 miliona naših građana. I nije na Berlinu ni da zucne o `prekrajanju` granica. Strašno je setiti se njihovog istorijskog iskustva, ali se ne može zaboraviti“, navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, smešno je i to što se sa ovom tezom javljaju zemlje istočne Evrope, od kojih su mnoge postale suverene države isključivo zbog „prekrajanja“ granica poslednjih decenija.

„Uživajući u privilegijama koje su dobili i zaboravljajući na moral i odgovornost, ove prestonice nisu htele da znaju kako se osećaju ljudi, koji su mnogo žrtvovali za Evropu u 20. veku i za to dobili sopstvenu podelu“, dodala je ona.

Zaharova je podsetila i da je Ukrajina prvi put u istoriji stekla državnost zahvaljujući „prekrajanju“ granica 1918. godine, a zatim 70 godina kasnije.

„Smešno je slušati da o `prekrajanju` granica govore preko okeana. Posle NATO bombardovanja Jugoslavije, nakon podrške ‘prekrajanja’ Srbije i američke avanture sa `nezavisnošću` Kosova. Treba da odluče jednom za svagda - da li je dobro ili loše `prekrajanje` granica. Ako počnu da govore da „sve zavisi od konteksta“, onda je teško naći prikladniji „kontekst“ od stalnog tlačenja nacionalnih manjina na jezičkoj i etničkoj osnovi, koja je završeno sa osam godina terora“, zaključila je ona.

(Vostok)