Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: Sjedinjene Američke Države će pokušati da učine sve kako bi oslabile odnose Rusije i Kine
Hronika

Marija Zaharova: Sjedinjene Američke Države će pokušati da učine sve kako bi oslabile odnose Rusije i Kine

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 09. jun 2019.

Sjedinjene Američke Države su spremne na sve kako bi oslabile odnose Rusije i Kine i već sprovode planove za postizanje ovog cilja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na televiziji „Rusija 1“.

„Oni (Sjedinjene Američke Države) će pokušati da učine sve da ova saradnja, koja postoji između Moskve i Pekinga, u najmanju ruku oslabi – sve će biti stavljeno na kocku. I već je stavljeno, već postoje programi, planovi koji se već provode“, objasnila je Zaharova.

Ona je takođe napomenula da su se na Zapadu „mnogo uplašili“ onoga što se dešava u odnosima između Rusije i Kine.

U sredu su u Moskvi održani pregovori između predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga. Poseta kineskog predsednika Rusiji nastavljena je 6. i 7. juna u Sankt Peterburgu, gde je bio glavni gost ovogodišnjeg Međunarodnog ekonomskog foruma.

Američka diplomatija liči na robovlasnička vremena

Spoljna politika Sjedinjenih Američkih Država podseća na vreme kada je postojalo robovlasništvo, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

„Ono što oni (SAD) sada rade jednostavno nema nigde. To je iz nekih robovlasničkih vremena... Tada se moglo upravljati robovima“, rekla je Zaharova.

Zaharova je navela da su upravo ta politika i zahtevan stav prema drugim zemljama doveli do problema denuklearizacije Korejskog poluostrva.

„Ovo nije pitanje koje se pojavilo van Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj problem se decenijama oblikovao i jačao pod uticajem američke diplomatije“, naglasila je ona.

U Singapuru je u junu 2018. godine održan prvi u istoriji samit između Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje. Tada su američki predsednik Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim DŽong Un potpisali zajednički dokument prema kom je Pjongjang preuzeo obavezu denuklearizacije Korejskog poluostrva u zamenu za bezbednosne garancije iz Vašingtona. Međutim, početkom juna predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje objavio je da Vašington treba da preispita svoju politiku prema Pjongjangu.

(Sputnjik)