Početna strana > Hronika > Marija Zaharova senatoru SAD Lindzi Grejemu: Jedna od američkih "investicija" dovela do Drugog svetskog rata i holokausta
Hronika

Marija Zaharova senatoru SAD Lindzi Grejemu: Jedna od američkih "investicija" dovela do Drugog svetskog rata i holokausta

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. maj 2023.

 Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu američkog senatora Lindzi Grejema da je "smrt Rusa" "najuspešnije trošenje američkog novca" u sklopu pomoći Ukrajini, podsetivši ga da je jedna od američkih "investicija" dovela do Drugog svetskog rata i Holokausta. 

"Ministar ekonomije nacističke Nemačke Hjalmar Šaht je tokom Nirnberškog procesa izjavio da je i Treći rajh bio sponzorisan iz inostranstva i imenovao dve najveće američke korporacije: 'Ford' i 'DŽeneral motors'. S njim je sklopljen prećutni dogovor – sloboda u zamenu za ćutanje. Uprkos protestima sovjetskih predstavnika, oslobođen je i doživeo je 93 godine", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je navela i da je oličenje američkog sna, legendarni Henri Ford bio nosilac Velikog krsta Ordena za zasluge nemačkog orla, čije fabrike u Nemačkoj nisu samo proizvodile do 70.000 kamiona godišnje za potrebe Vermahta, već su za to i koristile i rad zatvorenika, uključujući i one iz Aušvica.

"Nemačka ikona automobilske industrije, 'Opel', pripadala je 'DŽeneral Motorsu'. Istraživač Bredford Snel kaže da je uloga korporacije 'DŽeneral motors' bila daleko važnija za nacističku ratnu mašinu od švajcarskih banaka. Švajcarska je bila samo skladište ukradenog novca, dok je 'DŽeneral Motors' bio sastavni deo nemačke ratne mašinerije", kazala je.

Zaharova je istakla da je Treći Rajh mogao da izvrši invaziju na Poljsku i Rusiju (SSSR) bez pomoći Švajcarske, ali da to ne bi mogli da urade bez pomoći "DŽeneral Motorsa".

"Senator Grejem ima s čim da pravi poređenja. Jedna njihova investicija dovela je do Drugog svetskog rata i holokausta. Sada se milijarde američkih dolara slivaju u nezasito grlo neonacističkog režima u Kijevu. S tim u vezi, želim da podsetim senatore i sve američke korisnike kako se završila prethodna avantura", zaključila je Zaharova.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner