Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: Nastavak agresivne politike ukrajinskih vlasti mogao bi dovesti do eskalacije problema u Ukrajini i dodatno pogoršati situaciju
Hronika

Marija Zaharova: Nastavak agresivne politike ukrajinskih vlasti mogao bi dovesti do eskalacije problema u Ukrajini i dodatno pogoršati situaciju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22. februar 2021.

 Nastavak agresivne politike ukrajinskih vlasti mogao bi dovesti do eskalacije problema u Ukrajini i dodatno pogoršati situaciju u regionu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je državni udar u Ukrajini pre sedam godina imao tragične posledice za samu ukrajinsku državu, ali i za regionalnu i međunarodnu stabilnost.

„Treba pomenuti da su masovna ometanja, koja su tome prethodila i koja su bila otvoreno nacionalističke prirode, vršena pod sloganima evropskih vrednosti – slobode i demokratije. Te događaje su na mnoge načine provocirale i podržavale zapadne zemlje, a pre svih SAD“, rekla je Zaharova.

Zaharova je istakla da će posledice državnog udara u Ukrajini vremenom postati sve očiglednije, te da je to što se dogodilo već dovelo do odvajanja Krima od Ukrajine i sukoba u Donbasu, koji i dalje traju, a da su tragedije u Odesi i Marijupolju dovele do uspona neonacizma, nasilne ukrajinizacije i opšteg napada na ljudske slobode i prava, javio je TASS.

„Vlasti Ukrajine pojačano koriste totalitarne metode i kažnjavaju sopstvene građane zbog neslaganja, bez pravnog procesa“, dodala je Zaharova.

(Srna)