Početna strana > Hronika > Marija Zaharova: Moskva podržava Vučićeve napore za mirno rešenje pitanja Kosova; ruska pozicija ostaje nepromenjena, zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244
Hronika

Marija Zaharova: Moskva podržava Vučićeve napore za mirno rešenje pitanja Kosova; ruska pozicija ostaje nepromenjena, zalažemo se za poštovanje Rezolucije 1244

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. jul 2020.

Moskva podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića usmerene na mirno rešenje kosovskog problema, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Zaharova je rekla da Moskva polazi od toga da će EU, koja je odlukom UN posrednik, savesno ispunjavati svoju funkciju radeći na ispunjavanju već postignutih sporazuma.

Po njenim rečima, ključni značaj ima funkcionisanje Zajednice srpskih opština, koji kosovske vlasti "sabotiraju".

"Upravo iz tog ugla gledamo na video konferenciju između dve strane 12. jula, kao i današnji susret u Briselu", rekla je ona.

Zaharova je podsetila da ruska pozicija ostaje nepromenjena.

"Zalažemo se za nalaženje rešenja između Beograda i Prištine koje će biti funkcionalno i uzajamno prihvatljivo, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN", rekla je portparolka ruskog MSP.

(Beta)