Хроника

Марија Захарова: Макронова изјава о "можданој смрти НАТО" одражава истину

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

 Изјава председника Француске Емануела Макрона о можданој смрти НАТО одражава истину, написала је данас на Фејсбуку портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"Колико је то тачно. Изјава одражава истину. То је јасна дефиниција тренутне ситуације НАТО", навела је Захарова, пренео је ТАСС.

"Шта тачно Европа може да уради за контролу своје судбине? У 20. веку имала је два рата, у 19. веку и пре тога бесконачни број локалних ратова, као и активности на ширењу идеја уз помоћ копља и мача", додала је она.

Процеси који су настали након потписивања 14 тачака Вудра Вилсона, који су еволуирали током Другог светског рата и развили се у економску и политичку интеграцију Европе, помогли су да се изађе на крај са главним задацима да се зауставе бесконачне европске поделе, навела је Захрова.

"Они су, такође, довели и до кризе идентитета и развоја", закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски "Економист" да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора", казао је Макрон.

Он је додао да Европа мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

У противном Европа више неће контролисати властиту судбину, рекао је Макрон, пренео је Индекс.хр.

Видети још:

Емануел Макрон: Оно што тренутно пролазимо може се описати као "мождана смрт НАТО-а". Европске земље се више не могу ослањати на САД

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]