Početna strana > Hronika > Marija Obradović: Sednica Skupštine o KiM doneće predlog teških odluka
Hronika

Marija Obradović: Sednica Skupštine o KiM doneće predlog teških odluka

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. maj 2019.

 BEOGRAD - Potpredsednica SNS i poslanica Marija Obradović izjavila je da će skupštinska sednica posvećena Kosovu i Metohiji, zakazana za 27. maj, dati stvarno stanje na Kosovu i Metohiji, da će biti surova slika stvarnosti, ali i da će doneti predlog teških odluka, "koje mogu dovesti do mogućeg rešenja u nepovoljnim okolnostima za nas".

Obradović je to rekla u intervjuu za Blic, ističući da je važno da poslanici i pozicije i opozicije iznesu svoj stav o toj temi.

"Dobro je za Srbiju da opozicija učestvuje u toj raspravi, mada njih izgleda ne zanima dugoročni pogled na budućnost Srbije. Trenutno privlače pažnju svojim odsustvom, ali na duže staze to nema efekta, posebno što su prateći sadržaji, poput protesta i šetnji propali. Opozicioni poslanici su različitih mišljenja, mnogi žele da se vrate u parlament, ali im Đilas, Vuk i Boško prete osvetom", kaže Obradović.

Prema njenim rečima, na toj sednici će i poslanici i javnost biti detaljno upoznati sa realnim stanjem na Kosovu i Metohiji, položajem Srba i nealbanskog stanovništva, dosadašnjim pokušajima i budućim potezima Srbije oko "gorućeg pitanja za budućnost naše zemlje".

Kako je navela, to će biti surova slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, ali i predlog teških odluka koje mogu da dovedu do mogućeg rešenja u nepovoljnim okolnostima za Srbiju.

Osim izveštaja predsednika Vučića, važno je da poslanici različitih stranaka, i pozicije i opozicije iznesu svoj stav o ovoj temi. Sramota je u ovom trenutku ćutati. Neće biti boljeg mesta za pametne predloge od te sednice, na kojoj je državni vrh, sa predstavnicima zakonodavne vlasti", rekla je Obradović.

Upitana da li nakon sastanka u Berlinu, pod palicom Merkel i Makrona, može da dođe do promene formata dijaloga Beograda i Prištine, Obradović kaže da šta god "oni stave na papir" kao konačno rešenje, Srbiji predstoji težak period implementacije dogovora sa ljudima "koji su učeni decenijama da mrze i da zajednički život nije moguć".

Ona je objasnila da će to biti ključni proces i za ljude koji tamo žive ali i za sve u regionu.

Obradović je rekla da za nju oružani odgovor nikada nije rešenje i da će uvek insistirati na diplomatiji, naglašavajući da u Prištini nije problem obično stanovništvo već političari, koje je nazvala "vladajućom elitom ratnih zločinaca".

"Pročišćenjem kosovske političke scene, dolaskom mlađih obrazovanih političara, koji nisu učestvovali u sukobima 90-ih godina, ratnim zločinima i kasnijim progonima Srba i nealbanskog stanovništva, dobićemo šansu za zdravije odnose Beograda i Prištine. Takvih ima na Kosovu i Metohiji, Haradinaj i ekipa njima ne daju prostor", rekla je ona.

Govoreći o parlamentarnim izborima, funkcionerka SNS je rekla da im se raduje, jer kada se biračima pogleda u oči, sve bude jasno.

"Ovi što retko na terenu gledaju biračima u oči, imaće problem", zaključila je Obradović i dodala da njoj opozicija izgleda kao neka "alternativna kulturna scena".

"Znam da se neki ozbiljni dugogodišnji poslanici stide ovih akcija, svesni su da je za Vučića ovo kao 'pala muva na medveda' ", rekla je Obradović.

(Blic-Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner