Početna strana > Hronika > Manastir Visoki Dečani na poštanskim markama Kosova
Hronika

Manastir Visoki Dečani na poštanskim markama Kosova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. maj 2009.

Od prošle sedmice manastir Visoki Dečani se nalazi na poštanskim markicama kosovske pošte, koje je izdalo Društvo filatelista Kosova.

Na internet prezentaciji kosovske pošte navodi se da je manastir arhitektonsko blago Kosova, ali ne i da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan, po manastiru nazvan Dečanski.

Manastir Visoki Dečani mnogi nazivaju istorijskim srcem srpske kulture. To je prvi manastir u Metohiji i na Kosovu koji je upisan u UNESKO-ovu listu svetske kulturne baštine.

Podignut je u 14-om veku, u vreme procvata srpske srednjovekovne države, a ne u 13-om kako stoji u propratnom tekstu na internet prezentaciji pošte Kosova povodom objavljivanja serije markica Manastir Dečani.

O tome da je svetinja izuzetno delo crkvene arhitekture i zidnog slikarstva svakodnevno kazuju monasi najbrojnijeg muškog manastira Srpske pravoslavne crkve.

"Manastir Visoki Dečani je najveći i najbolje očuvani hram iz vremena Nemanjića, i po svojoj arhitekturi i umetničkim delima predstavlja možda nešto najlepše što je stvorila srpska ruka i ostavila u nasleđe generacijama", rekao je protosinđel Sava Janjić.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da markice nije izdala srpska država i da možemo da uputimo protest.

"Mi ne možemo da povlačimo markice, možemo da štampamo nove koje uvažiti realnost i neće falsifikovati stvarnost. Očekujemo da će pošte Srbije napraviti jednu seriju poštanskih markica, spomenika koji predstvljaju svetsku kulturnu baštinu Srbije", naglasio je Bradić.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner