Početna strana > Hronika > Maksim Ferhagen: Ako se ne dogovorimo, Srbija neće dobiti ništa
Hronika

Maksim Ferhagen: Ako se ne dogovorimo, Srbija neće dobiti ništa

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. jun 2009.

Brisel – Češko predsedništvo zaduženo za dnevni red u poslednji čas je odlučilo da Srbija ne bude tema razgovora za večerom šefova vlada i država EU. Stav Holandije nije promenjen, iako su nagoveštena izvesna popuštanja. Po završetku konferencije šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen rekao je za „Politiku” i RTS da Holandija ipak želi da pokaže dobru volju i pomogne našoj zemlji u evrointegracijama.

„Zaključili smo u ponedeljak da je Srbija unapredila saradnju sa Tribunalom u Hagu. Zbog toga Holandija želi da pošalje pozitivan signal Beogradu. U vidu podrške viznoj liberalizaciji, kao i pristajanjem da neki delovi Prelaznog sporazuma budu odmah aktivirani. Smatramo da zaista treba da podržimo unapređenje saradnje Beograda sa Hagom, ali Prelazni sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne mogu biti aktivirani bez pune saradnje Srbije sa tribunalom”, naveo je on.

Verovatno ste svesni da se velika većina vaših kolega slaže da za ratifikaciju SSP-a ostane uslov pune saradnje Beograda sa Hagom, a da Prelazni sporazum stupi odmah na snagu, ali Vi ste bili protiv. Zašto?

Mi smo otvoreni za dalje razgovore o podršci Srbiji za unapređenje saradnje, i o slanju pozitivnih signala, ali kada smo na sastanku Saveta ministara prošle godine u aprilu doneli odluku o potpisivanju sporazuma sa Srbijom, uslov aktiviranja sporazuma bila je puna saradnja sa Hagom. Vidite, to je uslov sa kojim su se složili svi ministri spoljnih poslova EU. Ukoliko bismo mi sada pristali na aktiviranje Prelaznog sporazuma, onda bi to značilo da smo saglasni i da pošaljemo SSP na ratifikaciju u naš parlament. To je zapravo jedna odluka koja se odnosi na aktiviranje Prelaznog sporazuma i ratifikaciju SSP-a. Dakle, ako kažete da se slažete sa aktiviranjem Prelaznog sporazuma, to istovremeno znači i da ste saglasni da postoji puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Savet ministara EU nije prihvatio vaš predlog da budu aktivirani samo neki delovi Prelaznog sporazuma. Mislite li da će oni promeniti stav i podržati taj predlog?

Nadam se da, kao što Holandija želi evropsku budućnost za Srbiju njenim postepenim uključivanjem u strukture Unije, i EU može da se dogovori o određenim delovima Prelaznog sporazuma sa Srbijom, koji mogu da budu primenjeni odmah. Ako se ne budemo dogovorili, Srbija neće dobiti ništa. Smatram da je u interesu Srbije da se dogovorimo o delovima sporazuma, jer je to bolje nego ništa.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner