Хроника

Емануел Макрон у Европском парламенту: Проћи ће више деценија пре него што Украјина постане пуноправна чланица ЕУ. Предлажем стварање "Европске политичке заједнице" за земље које деле ЕУ вредности, али нису део Уније

Штампа
уторак, 10. мај 2022.

 Председник Француске Емануел Макрон рекао је да би могле да прођу деценије пре него што Украјина постане пуноправна чланица Европске уније и предложио формирање нове политичке организације да окупи земље континента које деле ЕУ вредности али нису део блока.

„Добро је познато да би процес дозвољавања (Украјини) да се придружи трајао неколико година, заправо вероватно неколико деценија„, рекао је Макрон у говору поводом Дана Европе у Европском парламенту у Стразбуру.

Он је говорио после објаве Европске комисије да планира да да прво мишљење у јуну о украјинском захтеву да постане члан Уније.

Источноевропске земље подржавају убрзавање чланства Украјине, али ЕУ званичници су нагласили да би процес могао да траје годинама због предстојећих реформи које још треба спровести да би та ратом разорена земља могла да испуни ЕУ критеријуме.

Макрон је рекао да би убрзање процедуре за Украјину довело до снижавања стандарда, идеја коју он одбија.

"Европска унија, с обзиром на њен ниво интеграције и амбиције, не може бити једини начин структурирања европског континента краткорочно", рекао је Макрон.

Уместо да се спусте строги стандарди придруживања, Макрон је предложио стварање паралелног ентитета "Европске политичке заједнице", који би могао да се допадне "земљама које теже придруживању ЕУ или су је напустиле", као што је Велика Британија.

"Ова нова европска организација дозволила би демократским европским нацијама које се придржавају наших суштинских вредности да нађу нови простор за политичку сарадњу, безбедност, енергетску сарадњу, транспорт, инвестиције, инфраструктуру, кретање људи", рекао је Макрон.

У обраћању касније уочи састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Берлину Макрон је додао да је важно да се Украјини да "поштен одговор" о дужини времена које ће бити потребно за постизање европских стандарда.

Шолц: Не прекидати процесе приступања који су већ почели

Шолц је рекао да је Макронова идеја "врло занимљив предлог за решавање великог изазова" са којим се ЕУ суочава.

Немачки канцелар је међутим рекао да ЕУ не треба да прекине процес приступања са земљама са којима је он већ почео, наводећи као пример Северну Македонију, чији је вођа, како је рекао, донео "врло храбре" одлуке последњих година.

"Треба да нађемо начин да се та храброст не разочара", рекао је Шолц.

ЕУ земље су уједињене у подршци украјинском отпору руској инвазији и усвајању санкција без преседана против Москве од почетка рата 24. фебруара. Али, вође земаља чланица су подељене око тога колико брзо Брисел може да прихвати Украјину као члана или колико брзо блок може да прекине енергетске везе са Москвом.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]