Хроника

Македонско Собрање двотрећинском већином са 81 гласом "за" усвојило Уставни закон којим је име државе промењено у "Република Северна Македонија"

Штампа
петак, 11. јануар 2019.

 Македонско Собрање усвојило је данас двотрећинском већином Уставни закон са 81 гласом "за", чиме су прихваћени сви амандмани који произлазе из Преспанског споразума који је Македонија потписала са Грчком лане у јуну и ново име државе је Република Северна Македонија.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали на овом гласању, како је и у четвртак најавио лидер ове странке Христијан Мицковски, јер сматрају да са променом имена државе актуелна власт брише македонски идентитет. Испред македонског Собрања у тренутку изгласавања уставних измена било је само неколико стотине демонстраната.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

- Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере - истакао је Заев.

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постичи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО.

Седница је била одлагана претходна два дана због амандмана албанске опозиционе странке БЕСА којим је захтевано да се обрише реч „македонско“ у делу држављанства код етничких Албанаца. Ипак је данас поподне постигнут споразум између македонске владе и посланика из редова БЕСА да у делу држављанства код Албанаца на македонском језику стоји „македонско“, на албанском, у преводу, „из Македоније“, док на енглеском „мацедониан“.

Одлука о промени уставног имена Македонија је била последњи услов Грчке на путу Македоније ка учлањењу у НАТО и отпочињању преговора са Европском унијом. Преспански споразум у целости ће ступити на снагу након његове ратификације у грчком парламенту и након ратификације протокола о учлањењу Македоније у НАТО, такође у парламенту Грчке.

Овом одлуком македонског Собрања окончан је 27. годишњи спор између Македоније и Грчке, који је настао од стицања македонске независности.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]