Хроника

Мајкл Џордан: Расизам и насиље над небелцима дубоко укорењени у САД, немамо више стрпљења

Штампа
понедељак, 01. јун 2020.

 Мајкл Џордан, једно од легендарних имена америчке кошаркашке лиге (НБА), осудио је убиство црнца Џорџа Флојда, којег је полицајац угушио на улици у Минеаполису.

"Осећам дубоку тугу, бол и љутњу. Осећам и бол људи око мене и њихово разочарење. Подржавам оне који траже полагање рачуна за дубоко укорењено насиље и расизам над небелцима у нашој земљи. Немамо више стрпљења", поручио је Џордан на друштвеним мрежама.

Додао је да једним гласом треба вршити притисак на власт да промени законе, и да у том смислу сви грађани треба да искористе своје право гласа за системске промене.

Протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда проширени су на бројне америчке градове, а у најмање 40 њих, међу којима су Вашингтон ДЦ, Атланта, Чикаго, Денвер, Лос Анђелес, Сијетл и Сан Франциско, проглашен је полицијски час.

Флојд је ухапшен у понедељак у Минеаполису пошто је, наводно, покушао да користи фалсификовану новчаницу од 20 долара у локалној продавници.

Видеоснимци бруталног хапшења објављени су на друштвеним мрежама. Полицајци су му ставили лисице и оборили га на земљу, а један од њих му је притиснуо колено на врат. Полиција тврди да је Флојд опирао хапшењу.

Упркос томе што је Флојд у неколико наврата говорио да не може да дише, полицајац није подизао колено с његовог врата. Убрзо после тога учинило се да је Флојд изгубио свест, али је полицајац и даље држао колено на његовом врату. Флојд је умро убрзо након што су га пребацили у болницу.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]