Početna strana > Hronika > Majkl DŽordan: Rasizam i nasilje nad nebelcima duboko ukorenjeni u SAD, nemamo više strpljenja
Hronika

Majkl DŽordan: Rasizam i nasilje nad nebelcima duboko ukorenjeni u SAD, nemamo više strpljenja

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 01. jun 2020.

 Majkl DŽordan, jedno od legendarnih imena američke košarkaške lige (NBA), osudio je ubistvo crnca DŽordža Flojda, kojeg je policajac ugušio na ulici u Mineapolisu.

"Osećam duboku tugu, bol i ljutnju. Osećam i bol ljudi oko mene i njihovo razočarenje. Podržavam one koji traže polaganje računa za duboko ukorenjeno nasilje i rasizam nad nebelcima u našoj zemlji. Nemamo više strpljenja", poručio je DŽordan na društvenim mrežama.

Dodao je da jednim glasom treba vršiti pritisak na vlast da promeni zakone, i da u tom smislu svi građani treba da iskoriste svoje pravo glasa za sistemske promene.

Protesti zbog ubistva Afroamerikanca DŽordža Flojda prošireni su na brojne američke gradove, a u najmanje 40 njih, među kojima su Vašington DC, Atlanta, Čikago, Denver, Los Anđeles, Sijetl i San Francisko, proglašen je policijski čas.

Flojd je uhapšen u ponedeljak u Mineapolisu pošto je, navodno, pokušao da koristi falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj prodavnici.

Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju, a jedan od njih mu je pritisnuo koleno na vrat. Policija tvrdi da je Flojd opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Flojd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije podizao koleno s njegovog vrata. Ubrzo posle toga učinilo se da je Flojd izgubio svest, ali je policajac i dalje držao koleno na njegovom vratu. Flojd je umro ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner