Хроника

Мајк Помпео: Русија и Кина су ауторитарне државе које не деле тежње Запада ка слободи - Мађарска не треба да им омогући јачање утицаја

Штампа
уторак, 12. фебруар 2019.

 Државни секретар САД Мајк Помпео је за време посете Мађарској позвао Будимпешту да не дозволи Русији да ствара напетост између држава Запада, док је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто назвао критику Русије лицемерном, јављају западни медији.

Помпео је током прес-конференције у Будимпешти позвао да се не дозволи Русији да „забија клин“ између западних држава и партнера из Северноатлантске алијансе.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је изразио супротну тачку мишљења, нагласивши да је критика на рачун Русије „огромно лицемерје“.

Како јавља Блумберг, Сијарто је рекао да Вашингтон може да рачуна на Мађарску као на поузданог савезника у НАТО-у. Он је додао да је Мађарска спремна да потпише споразум у сфери одбране са САД, а такође објавио да мађарска води преговоре о куповини америчке војне технике.

Агенција јавља и да су двојица дипломата разговарала о односима Будимпеште са Москвом и Пекингом.

„Русија и Кина су ауторитарне државе које не деле тежње западних држава ка слободи“, изјавио је Помпео. По његовим речима, он је упозорио мађарског колегу да не треба да даје Кини могућност да јача свој утицај у источној Европи.

Видети још:

Виктор Орбан: Брисел је главни бастион Интернационале, нећемо градити односе са Русијом и Кином на основу захтева САД; Бранимо хришћанску баштину

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]