Početna strana > Hronika > Majk Pompeo: Rusija i Kina su autoritarne države koje ne dele težnje Zapada ka slobodi - Mađarska ne treba da im omogući jačanje uticaja
Hronika

Majk Pompeo: Rusija i Kina su autoritarne države koje ne dele težnje Zapada ka slobodi - Mađarska ne treba da im omogući jačanje uticaja

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. februar 2019.

 Državni sekretar SAD Majk Pompeo je za vreme posete Mađarskoj pozvao Budimpeštu da ne dozvoli Rusiji da stvara napetost između država Zapada, dok je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto nazvao kritiku Rusije licemernom, javljaju zapadni mediji.

Pompeo je tokom pres-konferencije u Budimpešti pozvao da se ne dozvoli Rusiji da „zabija klin“ između zapadnih država i partnera iz Severnoatlantske alijanse.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je izrazio suprotnu tačku mišljenja, naglasivši da je kritika na račun Rusije „ogromno licemerje“.

Kako javlja Blumberg, Sijarto je rekao da Vašington može da računa na Mađarsku kao na pouzdanog saveznika u NATO-u. On je dodao da je Mađarska spremna da potpiše sporazum u sferi odbrane sa SAD, a takođe objavio da mađarska vodi pregovore o kupovini američke vojne tehnike.

Agencija javlja i da su dvojica diplomata razgovarala o odnosima Budimpešte sa Moskvom i Pekingom.

„Rusija i Kina su autoritarne države koje ne dele težnje zapadnih država ka slobodi“, izjavio je Pompeo. Po njegovim rečima, on je upozorio mađarskog kolegu da ne treba da daje Kini mogućnost da jača svoj uticaj u istočnoj Evropi.

Videti još:

Viktor Orban: Brisel je glavni bastion Internacionale, nećemo graditi odnose sa Rusijom i Kinom na osnovu zahteva SAD; Branimo hrišćansku baštinu

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner