Хроника

Мајк Помпео: Ратификација протокола о приступању у Сенату, представља важан корак Северне Македоније ка чланству у НАТО

Штампа
среда, 23. октобар 2019.

Државни секретар САД Мајк Помпео поздравио је ратификацију протокола о приступању Северне Македоније НАТО у америчком Сенату, оценивши да она представља важан корак те земље ка чланству у алијанси и истиче посвећеност Вашингтона трансатлантској заједници.

"Ми снажно подржавамо континуиран пут Северне Македоније ка ближој интеграцији с трансатлантском заједницом. Јучерашње гласање потврдило је непрекидну посвећеност Северне Македоније демократским принципима и владавини права и доприносе миру и стабилности у региону", навео је Помпео у изјави објављеној на сајту Стејт департмента.

Шеф америчке дипломатије је додао да се САД радују скором уласку у НАТО Северне Македоније, која ће постати 30. чланица алијансе.

Амерички Сенат јуче је убедљиво гласао за пријем Северне Македоније у НАТО пошто је за ратификацију протокола о приступању гласао 91 сенатор, а против два.

Северна Македонија је са чланицама НАТО у фебруару потписала протокол о приступању, на основу Преспанског споразума Скопља и Атине којим је решен дугогодишњи спор две суседне земље око имена Северне Македоније.

Очекује се да ће Северна Македонија постати 30. чланица НАТО у децембру, на састанку лидера алијансе у Лондону.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]