Početna strana > Hronika > Majk Pompeo: Priznajemo pravo Turske da se brani, ali sirijski Kurdi koji su se borili na našoj strani zaslužuju da budu zaštićeni
Hronika

Majk Pompeo: Priznajemo pravo Turske da se brani, ali sirijski Kurdi koji su se borili na našoj strani zaslužuju da budu zaštićeni

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. januar 2019.

 Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da sirijski Kurdi, koji su se protiv Islamske države borili na strani Amerike, zaslužuju da budu zaštićeni.

- Priznajemo pravo turskog naroda da se brani od terorista, ali isto tako znamo da oni koji nisu teroristi i bore se na našoj strani zaslužuju da budu zaštićeni. Treba raditi na dosta detalja, ali sam optimista da će doći do dobrog ishoda - rekao je Pompeo u Abu Dabiju, prenosi Rojters.

Oružane grupacije predvođene Kurdima kontrolišu veći deo na severu Sirije i strahuju od napada Turske nakon objave američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju vojske iz Sirije. Na listi terorističkih organizacija u Turskoj nalaze se i pripadnici kurdskih Jedinica narodne odbrane, koji su se uz SAD u Siriji borili protiv Islamske države.

Turska smatra da prisutnost Jedinica narodne odbrane blizu njihove granice predstavlja bezbednosnu pretnju. Turski mediji nešto ranije su javili da su kamioni natovareni sa tenkovima i oklopnim vozilima krenuli ka provinciji Hataj na severu Turske i granici sa Sirijom.

Ovo je drugi dan da su primećena pojačanja turskih snaga na granici sa provincijom Idlib na severu Sirije. Turski bezbednosni izvor izjavio je da je u pitanju rotacija snaga i odbio je da kaže da li su poslednja prebacivanja deo priprema za operaciju unutar provincije Idlib.

(Srna)