Хроника

Мајк Помпео: Британије ће нам изручити Асанжа како би му се судило за шпијунажу

Штампа
понедељак, 22. јул 2019.

 Велика Британија ће Сједињеним Државама изручити оснивача Викиликса Џулијена Асанжа како би му се судило за шпијунажу, објавио је у данас еквадорски дневни лист Ел Универсо преносећи изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа.

„Већ смо упутили захтев и он ће бити изручен Сједињеним Државама, где ће му се судити“, рекао је Помпео, али није желео детаљније да коментарише ту најаву „Моја влада мисли да је важно да тог човека, који је изложио свет опасности и угрозио америчке војнике, казни на суду“, рекао је Помпео.

Амерички државни секретар у суботу је током посете Еквадору разговарао са Ленином Мореном, председником те алтиноамериике државе у чијој је амбаасади у Лондону Асанж донедавно имао уточиште.

Британски званичник Ален Данкан је, приликом недавне посете Еквадору, рекао да Асанж неће бити изручен земљи у којој му прети смртна казна. Америка је оптужила Асанжа за шпијунажу и затражила његово изручење, а саслушање у вези с тим захтевом би требало да буде одржано тек крајем фебруара идуће године у Великој Британији.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]