Хроника

Маја Поповић: Од промене Устава зависи испуњење препорука ГРЕКО, што би омогућило да Србија не буде више на листи глобално незадовољавајућих земаља у области спречавања корупције

Штампа
уторак, 14. септембар 2021.

Министарка правде Србије Маја Поповић изјавила је да од промена Устава Србије зависи испуњење препорука Групе држава против корупције (ГРЕКО) што би, како је оценила, омогућило да Србије не буде више на листи глобално незадовољавајућих земаља у области спречавања корупције.

Током јавног слушања о Нацрту акта о промени Устава Србије и Нацрту уставног закона за спроводјење Устава у Крагујевцу, министарка Поповић је рекла да промене највишег правног акта представљају и услов за реформу правног система и јачање владавине права, као основа сваког демократског друштва.

Нагласила је да од предложених промена зависи испуњење бројних активности предвидјених Преговарачким поглављем 23 у процесу приступања Европској унији, али је додала да се промене устава спроводе превасходно у интересу градјана Србије, ради унапређења правног система, јачања независности и непристрасности правосудја.

Испред министарства правде, јавном слушању су присуствовали и државни секретар Ливија Павићевић, шеф Кабинета Маријана Савић Симић и виши саветник Владимир Винш.

У јавном слушању учествовали су и председница Одбора за уставна питања и законодавство Скупштине Србије Јелена Жарић Ковачевић, чланови ресорног одбора Скупштине, чланови Радне групе, као и шира јавност – представници судова, тужилаштава и струковних удружења.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]