Početna strana > Hronika > Maja Pavlović već deveti dan štrajkuje glađu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu: Vlast me potpuno ignoriše
Hronika

Maja Pavlović već deveti dan štrajkuje glađu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu: Vlast me potpuno ignoriše

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 19. avgust 2019.

Maja Pavlović, vlasnica novosadskog Kanala 9, već deveti dan štrajkuje glađu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu najpre zbog nerešenih sudskih sporova oko naknada koje televizije moraju da plaćaju.

Sada joj se već suše usta, usporena je, ne može više glasno da govori, vrti joj se u glavi, smršala je skoro tri kilograma… I pored toga što joj je zdravlje ozbiljno narušeno, iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića još uvek se niko ne interesuje za njen slučaj.

– Vlast me potpuno ignoriše. Jedino me je pozvao da pita kako sam Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja – ističe za Danas Maja Pavlović koja očekuje bar poziv iz Vučićevog kabineta s obzirom na to da joj je nedavno iz kabineta premijerke Ane Brnabić rečeno da bi predsednik Srbije voleo da razgovara s njom.

Na štrajk glađu se odlučila zbog problema s kojim se suočava kao vlasnica Kanala 9. Ove godine je već štrajkovala glađu i to skoro mesec dana, ali ga je prekinula nakon razgovora sa premijerkom Brnabić. Međutim, njeni problemi nisu rešeni, pa je bila prinuđena da se ponovo odluči na ovakav drastičan vid protesta.

Ona štrajkuje glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije na Trgu Nikole Pašića , koje se prethodni put uključilo u rešavanje njenog slučaja. Kaže da REM vidi kao telo koje treba da pomogne u regulaciji, ali da joj se za ovih devet dana niko iz REM nije javio.

Većina njenih zahteva državnim institucijama nije ispunjena. Kako tvrdi, Kanalu 9 je nezakonito ukinuta lokalna frekvencija i preimenovana u regionalnu u procesu digitalizacije – koja je desetostruko veća i iznosi 600.000 dinara mesečno. Ukoliko joj zahtevi ne budu ispunjeni, pravdu će tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

TV Kanal 9 pre 20 godina osnovao je pokojni otac Maje Pavlović, poznati novosadski novinar Nemanja Pavlović.

NUNS: Institucije da konačno preuzmu odgovornost i počnu da rešavaju problem novosadske televizije Kanal 9

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) još jednom poziva institucije da konačno preuzmu odgovornost i počnu da rešavaju problem novosadske televizije Kanal 9 čija direktorica Maja Pavlović ponovo štrajkuje glađu zbog nezavidne materijalne situacije u kojoj se našao taj lokalni medij, te nedoslednih tržišnih uslova, selektivne primene zakona i političkih pritisaka, saopštili su iz ovog novinarskog udruženja. Oni su dodali da apeluju i na Maju Pavlović da prekine štrajk glađu zbog opasnosti da tako ozbiljno naruši svoje zdravlje.

(Danas)