Хроника

Маја Коцијанчић: ЕУ жали због одлуке САД да уведе санкције земљама које купују иранску нафту

Штампа
уторак, 23. април 2019.

 Европска унија критиковала је данас одлуку САД да уведе санкције земљама које купују иранску нафту упозоравајући да би тај потез могао да нашкоди напорима међународне заједнице у заустављању иранског развоја нуклеарног оружја.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић изразила је „жаљење“ због одлуке САД наводећи да се тиме ризикује даље подривање иранског нуклеарног споразма.

Амерички председник Доналд Трамп је прошле године извукао САД из тог споразума постигнутог 2015 оценивши да он не доприноси заустављању Техерана да развије нуклеарно оружје или дестабилизује Блиски исток.

Од тада је ЕУ усвојила мере да се заобиђе америчке санкције Ирану, укључујући и начин да остану отворене финансијске везе са Техераном и да се заштите европске фирме које тамо раде.

САД су прошле године објавиле да уводе санкције земљама које купују иранску нафту да би извршили притисак на иранске вође да преиспитају нуклеарни споразум и да их спречи да развијају нуклеарно оружје. Неке земље су биле изузете од санкција али су САД јуче објавиле да се од 2. маја укида то изузеће.

Међу погођеним земљама су Кина, Индија, Јапан, Јужна Кореја и Турска.

Државни секретар САД Мајк Помпео рекао је јуче да САД рачунају на савезника Саудијску Арабију да обезбеди довољно снабдевање нафте и надокнади мањак који ће настати због санкција Ирану.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]