Početna strana > Hronika > Maja Kocijančić: EU žali zbog odluke SAD da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu
Hronika

Maja Kocijančić: EU žali zbog odluke SAD da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. april 2019.

 Evropska unija kritikovala je danas odluku SAD da uvede sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu upozoravajući da bi taj potez mogao da naškodi naporima međunarodne zajednice u zaustavljanju iranskog razvoja nuklearnog oružja.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izrazila je „žaljenje“ zbog odluke SAD navodeći da se time rizikuje dalje podrivanje iranskog nuklearnog sporazma.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle godine izvukao SAD iz tog sporazuma postignutog 2015 ocenivši da on ne doprinosi zaustavljanju Teherana da razvije nuklearno oružje ili destabilizuje Bliski istok.

Od tada je EU usvojila mere da se zaobiđe američke sankcije Iranu, uključujući i način da ostanu otvorene finansijske veze sa Teheranom i da se zaštite evropske firme koje tamo rade.

SAD su prošle godine objavile da uvode sankcije zemljama koje kupuju iransku naftu da bi izvršili pritisak na iranske vođe da preispitaju nuklearni sporazum i da ih spreči da razvijaju nuklearno oružje. Neke zemlje su bile izuzete od sankcija ali su SAD juče objavile da se od 2. maja ukida to izuzeće.

Među pogođenim zemljama su Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je juče da SAD računaju na saveznika Saudijsku Arabiju da obezbedi dovoljno snabdevanje nafte i nadoknadi manjak koji će nastati zbog sankcija Iranu.

(Beta-AP)