Početna strana > Hronika > Maja Gojković: Ćirjaković prolazi kroz jedan medijski linč određenog dela našeg društva koji su samoprozvana elita i ima problem sa iznošenjem drugačijeg mišljenja
Hronika

Maja Gojković: Ćirjaković prolazi kroz jedan medijski linč određenog dela našeg društva koji su samoprozvana elita i ima problem sa iznošenjem drugačijeg mišljenja

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. jul 2019.

 Vest da je šest novinarki, aktivistkinja i naučnih radnica objavilo pismo u kojem se žale na sajber proganjanje publiciste i predavača na fakultetu Zorana Ćirjakovića je jučerašnja. Današnja vest su reakcije javnosti, pa i najviših državnih zvaničnika, odnosno ko je osudio Ćirjakovićev diskurs, a ko navodni medijski linč koji se nad njim sprovodi

"Nadam se da će i tu smradušu držati namerno u srušenoj zgradi bez zidova i prozora na nišanu snajpera sa druge strane, da će joj repetirati pušku dok joj je cev na čelu, da će pijani vojnici sa ček pointa pucati za jugom koji vozi, pa nek guta onda njen rivotril to mizerno go*vno", jedna je od poruka Ćirjakovića.

Tri godine, na meti sličnih poruka iz pera Zorana Ćirjakovića bilo je šest žena. S vremena na vreme viđale su ga i van sajber sveta.

"Ono što je svakako najdrastičnije što se događalo jeste to da se u nekim trenucima i nalazio za shodno da se kreće oko radnih mesta tih žena tako da ga one sreću...Ono što je moj primer jeste da je sve počelo od toga što je on počeo da se raspituje kod mojih prijatelja na nekim zajedničkim susretima o mom privatnom životu...Onda su naglo krenule seksističke uvrede koje je objavljivao na svom blogu i na društvenim mrežama. Od svih nas, ja nisam prošla najdrastičnije stvari koje je on radio", kazala je Isidora Petrović iz organizacije Ne davimo Beograd.

"Eskalacija u vidu javno napisane pa kasnije obrisane želje da mene neko drži na nišanu snajpera, da mi prisloni nišan na čelo, da mi izvade štitnu žlezdu...On je konstantno kontinuirano prvo nazivao sebe mojim imenom i to ne kao na Fejsbuku što postoji onaj screenshot sa onim kao srednjim slovom, nego ne, on se zaista zvao Jovana Gligorijević i konstantno menjao seriju mojih fotografija, odete na njegov blog, prebrojite koliko je mojih fotografija u tekstovima u kojima se ja čak i ne pominjem i vi vidite da tu postoji nekakva opsesija", objašnjava Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme.

"I sve to je svaki put bilo praćeno, kako da to kažem, buljukom profila koji su ga podržavali", dodala je Petrović.

Podrška "cyber Jutki" kako su ga prozvali na društvenim mrežama, stigla je i iz doma Narodne Skupštine i to - od jedne žene.

"Profesor Ćirjaković prolazi kroz jedan medijski linč određenog dela našeg društva koji su samoprozvana elita koja je sebi dala za misiju da nas sve ovde koji se ne slažemo sa njima prosvetli, natera da mislimo kao i oni i očigledno da imaju problem sa iznošenjem drugačijeg mišljenja", rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nije problem drugačije mišljenje, nego manir u kom se iznosi - kaže dekan FMK-a na kom je Ćirjaković angažovan kao predavač. Profesor Šuvaković reagovao je odmah po objavljivanju otvorenog pisma.

"Nama se učinilo da bi bilo potrebno i nužno da se progovori i da se da podrška koleginicama...ja nisam osoba koja može nekoga da osudi, ja sam osoba koja može da iznese moralni stav, profesionalni stav i to smo vrlo eksplicitno izneli", rekao je Šuvaković.

Iz dekanata FMK stiže i apel nadležnim organima da se pozabave ovim slučajem, za koji, kaže Šuvaković, nije dovoljan samo sud javnosti.

Za sada je osuda stigla od Pokreta slobodnih građana i Stranke slobode i pravde, dok je istoričar Čedomir Antić osudio, kako on to vidi "linč", koji se sprovodi nad Ćirjakovićem.

Reakcija Tužilaštva za visookotehnološki kriminal je izostala, iako su potpisnice pisma više puta slale prijave na njihovu adresu.

(N1)