Početna strana > Hronika > Mahmud Ahmadinežad ponovio optužbe o napadu na SAD
Hronika

Mahmud Ahmadinežad ponovio optužbe o napadu na SAD

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. septembar 2010.

NjUJORK – Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad branio je svoju izjavu da većina ljudi u svetu veruje da SAD stoje iza terorističkih napada 11. septembra 2001. i zatražio da UN ustanove komisiju koja bi ispitala te napade.

„Ja ne sudim, ali zar ne mislite da je vreme za odbor o utvrđivanju činjenica”, rekao je Ahmadinežad na konferenciji za novinare u Njujorku ponavljajući optužbe koje je izneo juče na generalnoj debati u UN o umešanosti elemenata iz vlasti SAD u napad na Njujork i Vašington.

On je takođe kritikovao SAD zbog ratova u Iraku i Avganistanu kao preteranu reakciju na napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu.

Amerikanci ne bi trebalo da „okupiraju ceo Bliski istok... bombarduju svatove... uništavaju celo selo samo zato što se jedan terorista tamo krije”, rekao je iranski predsednik.

Zbog Ahmadinežadovog jučerašnjeg govora na Generalnoj skupštini UN iz sale su izašle američke diplomate. Posle su izašle i delegacije 27 članica EU, Australije, Novog Zelanda, Kanade i Kostarike, rekao je diplomata iz EU.

Predsednik SAD Barak Obama je u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da su Ahmadinežadove reči uvredljive.

„I posebno da on to izjavi na Menhetnu, nešto severno od Nultog nivoa (gde je bio Svetski trgovinski centar), gde su porodice izgubile voljene, ljude svih vera, svih etniciteta, koji to vide kao iskonsku tragediju ove generacije, da on to izjavi je neoprostivo”, rekao je Obama.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner