Хроника

Махмуд Абас: Резолуција је победа упркос америчком вету

Штампа
недеља, 20. фебруар 2011.

РАМАЛАХ – Палестински председник Махмуд Абас оценио је данас да је гласање у Савету безбедности УН о резолуцији у којој се осуђује израелска политика колонизације „победа палестинске дипломатије”, упркос томе што су САД ставиле вето на њено усвајање.

„Палестинска дипломатија изборила је праву победу јер је за резолуцију у којој се осуђује колонизација палестинских територија и проглашава незаконитом, гласало 14 земаља Савета безбедности, иако су САД уложиле вето”, изјавио је Абас.

Палестински председник рекао је то у сусрету с палестинским студентима у Рамалаху.

„Нећемо бојкотовати америчку администрацију и није у нашем интересу да бојкутујемо било кога, али ми желимо да очувамо наше интересе и наша легитимна права у складу с међународном правом”, указао је Абас.

САД су синоћ ветом спречиле Савет безбедности УН да усвоји резолуцију у којој се од Израела захтева да обустави колонизацију палестинских територија јер она спречава постизање мира.

Представници осталих 14 земаља чланица Савета гласали су за нацрт резолуције у којем се наводи и да је „израелска колонизација палестинске територије окупиране од 1967. године, укључујући источни Јерусалим, нелегална и да представља препреку за постизање праведног, трајног и свеобухватног мира”.

У нацрту резолуције која је имала подршку 130 земаља чланица УН, понавља се „захтев Израелу - окупационој сили, да одмах и потпуно обустави све активности на колонизацији окупиране палестинске територије”.

САД су настојале да убеде Палестинце да се не иде на гласање о тексту, већ, уместо тога, да се тај текст прихвати као изјава председавајућег Савету безбедности, што има мању политичку снагу.

(Бета-АФП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]