Početna strana > Hronika > Mahmud Abas: Rezolucija je pobeda uprkos američkom vetu
Hronika

Mahmud Abas: Rezolucija je pobeda uprkos američkom vetu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 20. februar 2011.

RAMALAH – Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je danas da je glasanje u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji u kojoj se osuđuje izraelska politika kolonizacije „pobeda palestinske diplomatije”, uprkos tome što su SAD stavile veto na njeno usvajanje.

„Palestinska diplomatija izborila je pravu pobedu jer je za rezoluciju u kojoj se osuđuje kolonizacija palestinskih teritorija i proglašava nezakonitom, glasalo 14 zemalja Saveta bezbednosti, iako su SAD uložile veto”, izjavio je Abas.

Palestinski predsednik rekao je to u susretu s palestinskim studentima u Ramalahu.

„Nećemo bojkotovati američku administraciju i nije u našem interesu da bojkutujemo bilo koga, ali mi želimo da očuvamo naše interese i naša legitimna prava u skladu s međunarodnom pravom”, ukazao je Abas.

SAD su sinoć vetom sprečile Savet bezbednosti UN da usvoji rezoluciju u kojoj se od Izraela zahteva da obustavi kolonizaciju palestinskih teritorija jer ona sprečava postizanje mira.

Predstavnici ostalih 14 zemalja članica Saveta glasali su za nacrt rezolucije u kojem se navodi i da je „izraelska kolonizacija palestinske teritorije okupirane od 1967. godine, uključujući istočni Jerusalim, nelegalna i da predstavlja prepreku za postizanje pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira”.

U nacrtu rezolucije koja je imala podršku 130 zemalja članica UN, ponavlja se „zahtev Izraelu - okupacionoj sili, da odmah i potpuno obustavi sve aktivnosti na kolonizaciji okupirane palestinske teritorije”.

SAD su nastojale da ubede Palestince da se ne ide na glasanje o tekstu, već, umesto toga, da se taj tekst prihvati kao izjava predsedavajućeg Savetu bezbednosti, što ima manju političku snagu.

(Beta-AFP)