Хроника

Мадрид: Други дан сукоба полиције и демонстраната који се противе доласку папе Бенедикта XVI

Штампа
петак, 19. август 2011.

МАДРИД - Припадници полиције за разбијање демонстрација сукобили су се, и друге ноћи од доласка папе Бенедикта XVI у Мадрид, са демонстрантима који се противе његовој посети јер доноси још веће трошкове земљи која се бори са тешком економском кризом.

Полицајци су употребили палице како би растерали око 150 демонстранта који су се окупили на централном мадридском тргу Пуерта дел Сол, јавио је АФП.

На овом тргу и раније је долазило до окршаја полиције и демонстраната током протеста против владиних мера штедње.

Папа је у среду стигао у Мадрид на фестивал католичке омладине, који је почео у уторак и трајеће до недеље, а на коме се очекује више од милион младих католика из 193 земље.

Полиција је првог дана његове посете ухапсила седморо демонстраната, а јуче је осујетила планове око 100 пропадника геј популације да се љубе дуж пута којим је папа прошао кроз престоницу у свом специјалном возилу "папамобилу".

Поглавар Римокатоличке цркве данас ће се састати са шпанским краљем Хуаном Карлосом I, а затим ће отићи у манастир "Ескоријал", изван Мадрида, где ће се састати са око 1.000 универзитетских професора.

Бенедикт XVI ће вечерас држати службу у којој ће учествовати представници 15 земаља, а требало би да се састане и са шпанским премијером Хосеом Луисом Родригесом Сапатером.

Трошкови организовања шестодневног фестивала католичке омладине, не рачунајући трошкове за полицијске и безбедносне снаге, званично износе више од 50,5 милиона евра, наводи АФП.

Католичка црква тврди да већину трошкова покривају ходочасници, који морају да плате накнаду за регистровање, као и да ће овај догађај послужити као велики туристички подстицај за Шпанију.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]