Početna strana > Hronika > Madrid: Drugi dan sukoba policije i demonstranata koji se protive dolasku pape Benedikta XVI
Hronika

Madrid: Drugi dan sukoba policije i demonstranata koji se protive dolasku pape Benedikta XVI

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. avgust 2011.

MADRID - Pripadnici policije za razbijanje demonstracija sukobili su se, i druge noći od dolaska pape Benedikta XVI u Madrid, sa demonstrantima koji se protive njegovoj poseti jer donosi još veće troškove zemlji koja se bori sa teškom ekonomskom krizom.

Policajci su upotrebili palice kako bi rasterali oko 150 demonstranta koji su se okupili na centralnom madridskom trgu Puerta del Sol, javio je AFP.

Na ovom trgu i ranije je dolazilo do okršaja policije i demonstranata tokom protesta protiv vladinih mera štednje.

Papa je u sredu stigao u Madrid na festival katoličke omladine, koji je počeo u utorak i trajeće do nedelje, a na kome se očekuje više od milion mladih katolika iz 193 zemlje.

Policija je prvog dana njegove posete uhapsila sedmoro demonstranata, a juče je osujetila planove oko 100 propadnika gej populacije da se ljube duž puta kojim je papa prošao kroz prestonicu u svom specijalnom vozilu "papamobilu".

Poglavar Rimokatoličke crkve danas će se sastati sa španskim kraljem Huanom Karlosom I, a zatim će otići u manastir "Eskorijal", izvan Madrida, gde će se sastati sa oko 1.000 univerzitetskih profesora.

Benedikt XVI će večeras držati službu u kojoj će učestvovati predstavnici 15 zemalja, a trebalo bi da se sastane i sa španskim premijerom Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom.

Troškovi organizovanja šestodnevnog festivala katoličke omladine, ne računajući troškove za policijske i bezbednosne snage, zvanično iznose više od 50,5 miliona evra, navodi AFP.

Katolička crkva tvrdi da većinu troškova pokrivaju hodočasnici, koji moraju da plate naknadu za registrovanje, kao i da će ovaj događaj poslužiti kao veliki turistički podsticaj za Španiju.

(Tanjug)