Početna strana > Hronika > Lideri demonstracija u Sudanu pozvali na dvodnevni generalni štrajk, dok vojni savet ne preda vlast civilnoj vladi
Hronika

Lideri demonstracija u Sudanu pozvali na dvodnevni generalni štrajk, dok vojni savet ne preda vlast civilnoj vladi

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. maj 2019.

Lideri demonstracija u Sudanu pozvali su na dvodnevni generalni štrajk u celoj zemlji, u pokušaju da izvrše pritisak na vojni savet da preda vlast civilnoj vladi.

Udruženje sudanskih profesionalaca (SPA), organizator višemesečnih protesta, koji su u aprilu podstakli vojsku da zbaci dugogodišnjeg predsednika Omara al-Bašira, pozvalo je na štrajk širom zemlje u utorak i sredu.

Oni su pozvali građane da tih dana odu na posao, ali da se uzdrže od bilo koje aktivnosti, a da se potom upute na brojne protestne šetnje i demonstracije širom zemlje. Kulminacija protesta treba da bude u četvrtak na masovnim skupovima, navodi SPA, koje je zapretilo akcijama građanske neposlušnosti ako vojni savet ne preda vlast civilima.

Pregovori vojske i demonstranata dospeli su u ćorsokak u utorak, pošto su se obe strane pristale na trogodišnji prelazni period, ali nisu mogle da se dogovore oko sastava i lidera vladajućeg saveta koji bi upravljao zemljom u tom periodu. Demonstranti su naveli da žele civilnog lidera i "ograničeno prisustvo vojske", ali dodaju da vladajući generali odbijaju da se odreknu kontrole nad savetom.

Snage za deklaraciju slobode i promenu, koje predstavljaju demonstrante u pregovorima s vojnim savetom, saopštile su juče da su primorane da pozovu na generalni štrajk, navodeći da nema drugog načina da se "ispravi smer revolucije i postignu njeni ciljevi".

Otkako je vojska 11. aprila zbacila al-Bašira posle 30 godina njegove vladavine, njeni predstavnici i lideri protesta održali su nekoliko rundi pregovora.

(Beta, AP)