Početna strana > Hronika > Libija u plamenu - istovremena ofanziva libijske vojske i pobunjenika
Hronika

Libija u plamenu - istovremena ofanziva libijske vojske i pobunjenika

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. jul 2011.

Istovremene ofanzive libijske vojske i pobunjenika. Gadafijeve snage pokušavaju da preseku odstupnicu ustanicima na zapadu države, dok pobunjenici pokušavaju da preseku glavnu saobraćajnicu koja vodi ka Tripoliju. Desetine mrtvih na obe strane.

"Pustinjska oluja" koju su prethodnih dana najavljivali lideri ustanika pretvorila da u krvavu partiju šaha, jer su obe strane, libijska vojska i ustanici, odlučili da protivnicima preseku odstupnice, ne hajući preterano za žrtve.

Gadafijeva artiljerija zasula je pobunjenike ubitačnom vatrom na zapadnom frontu, čime je ambiciozno zamišljen pohod na Tripoli praktično zaustavljen, nekoliko kilometara od linija da kojih su ustanici, pre nekoliko dana krenuli.

Izostanak uspeha na zapadu, pobunjenici su donekle nadoknadili sporim i skupim napredovanjem oko Misurate, pa se sada, navodno, prva linija fronta nalazi petnaestak kilometara od Zlitana, prvog ozbiljnijeg uporišta koje će morati da pregaze ukoliko žele da zauzmu Tripoli.

Ponovo, napredovanje pobunjenika praćeno je akcijama artiljerije libijske vojske, pa ustanici izgubili najmanje sedam boraca, dok je dvadesetak ranjeno, a najveći problem ustanicima, svakaako, predstavlja činjenica da je na tom delu fronta Tripoli udaljen oko 200 kilometara.

Kako se čini, pobunjenici i nemaju nameru da po svaku cenu probiju front baš na ovom mestu, jer su proteklih desetak sati proveli kopajući rovove, koji se nalaze svega 500 metara od položaja libijske vojske.

Kako bi pomogao pobunjenicima, NATO je prethodnih dana bombardovao položaje libijske vojske oko Garjana, mesta koje bi moglo predstavljati ključ u borbi za kontrolu puteva.

Napredak pobunjenika je stvaran, ali nedovoljan da bi mogao preokrenuti ratnu sreću na stranu ustanika, smatra Bendžamin Beri, stručnjak za kopnene operacije londonskog Međunarodnog instituta za strateške studije.

Suštinski, pobunjenici vremenom postaju sve snažniji, ali im ogroman problem predstavlja nedostatak organizacije i činjenica da ustanički problem čini sijaset grupa, kojima je zajednička borba protiv Gadafija, ali ih opterećuju drugi interesi.

Libijska državna televizija javila je sinoć da je francuski predsednik Nikola Sarkozi besan sazvao komandante vojske, saopštivši im da želi da operacija protiv Libije bude okončana do 14. jula.

Nazvavši Sarkozija "imperatorom", libijska televizija navodi da francuski obaveštajci i vojska na sve načine pokušavaju da ispune želje predsednika, koji navodno, želi da pobedu objavi na Trgu Konkord na najveći francuski praznik.

Navodi se, takođe, da je nekoliko zapadnih medija pisalo o taajnim konvojima kojima se moderno naoružanje doprema pobunjenicima, ali i misterioznim pošiljkama projektila i municije, sakrivenim u brodovima kojima se humanitarna pomoć doprema u Misuratu.

(RTS)