Početna strana > Hronika > Libija: Gadafijevom sinu Seif al-Islamu odbijena kandidatura za predsednika, jer je ranije bio pravosnažno osuđen
Hronika

Libija: Gadafijevom sinu Seif al-Islamu odbijena kandidatura za predsednika, jer je ranije bio pravosnažno osuđen

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. novembar 2021.

 Bengzi – Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Muamera Gadafija, za predsedničke izbore koji treba da se održe u decembru.

Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gadafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osuđen. Na odluku komisije mlađi Gadafi može da uloži žalbu, prenosi Beta.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao poternicu zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti ;u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja posle pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obeleženog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gadafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gadafi je ubijen u borbama koje su usledile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kandidaturu za predsednika.

(Politika)