Početna strana > Hronika > Kurt Doneli: SAD posvećene bezbednosti Srbije i Balkana, ne razmatramo pitanje odštete Srbiji za bombardovanje 1999.
Hronika

Kurt Doneli: SAD posvećene bezbednosti Srbije i Balkana, ne razmatramo pitanje odštete Srbiji za bombardovanje 1999.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 20. jun 2017.

 Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, rekao je zamenik američkog ambasadora Kurt Doneli, koji je naglasio i da dve države imaju duboke i dugotrajne veze.

On je, na konferenciji "Amerika, Srbija i borba protiv terorizma" istakao da neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku.

"Na primer, Švedska i Austrija su jedne od najbližih saveznika Amerike, oni nisu naši partneri zato što su članovi istog saveza, oni su naši partneri zato što dele iste vrednosti sa nama", rekao je Doneli.

Isto tako, nastavio je Doneli, "oni dele isto razumevanje rizika koji su pred nama i u ovom momentu ti rizici su Rusija i svetski terorizam".

On je, odgovorajući na pitanja, rekao da ne kaže da je Rusija pretnja za svaku zemlju i da je zaista srećan zato što Srbija ne oseća da je Rusija pretnja Srbiji.

"Postoje zemlje u Evropi koje osećaju Rusiju kao pretnju i na dva poslednja samita NATO pozicija svih njenih članica je bila da Rusija predstavlja pretnju po članice NATO", rekao je Doneli.

Na pitanje da li Amerika razmišlja o odšteti Srbiji za bombardovanje 1999. on je rekao da Sjedinjene Države to pitanje ne razmatraju.

Govoreći o saradnji sa drugim državama i Srbijom, Doneli je rekao da nijedna zemlja ne može da bude sigurna u izolaciji, već se mora podeliti teret bezbednosti.

Doneli je istakao da je Amerika partner Srbiji u tome da naša država poboljša svoju bezbednost, podsećajući i na razvoj vojne saradnje.

"Amerika je posvećena bezbednosti u Srbiji i na Balkanu", rekao je Doneli i naveo da je ta posvećenost dokazana tokom mnogih godina kroz obuku, vežbe i donacije u opremi Srbiji.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner