Početna strana > Hronika > Kurir: Slobin ministar za informisanje Vučić ponovo teroriše medije
Hronika

Kurir: Slobin ministar za informisanje Vučić ponovo teroriše medije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. januar 2016.

Državni medij Politika objavio adresu stanovanja vlasnika AMG Aleksandra Rodića, i to u atmosferi jezivog pritiska režima na Kurir, pretnji smrću porodici Rodić i zastrašivanja naših novinara. Zbog toga kompanija AMG podnosi krivičnu prijavu protiv ovog lista i urednice Ljiljane Smajlović

BEOGRAD - Pritisci vlasti i režimskih medija na Kurir ne jenjavaju!

Tako je državni medij Politika u jučerašnjem tekstu „Zašto AIK banka sopstveni ugovor naziva spekulacijom“ objavila adresu stanovanja vlasnika i direktora kompanije „Adrija medija grupa“ Aleksandra Rodića i time ne samo najgrublje ugrozila njegovu bezbednost već i prekršila zakon, kao i sve etičke standarde novinarstva i Kodeks novinara Srbije! Objavljivanje ličnih podataka vlasnika AMG u Politici utoliko je strašnije jer se dešava u atmosferi torture i osvete Miloševićevog ministra informisanja Aleksandra Vučića , pretnji smrću porodici Rodić, praćenja i zastrašivanja naših novinara.  Čini se da se devedesete ponavljaju jer je i tada gušio medije.

Kompanija AMG će zbog objavljivanja adrese stanovanja Aleksandra Rodića podneti krivičnu prijavu protiv Politike i njene glavne urednice Ljiljane Smajlović.

Sluškinja vlasti

- Politika je pokazala da je ponovo sluškinja vlasti i da ni na koji način nije „dragulj srpskog novinarstva“, već sredstvo u rukama režima i bezbednosnih struktura za njihove prljave igre i pritisak na slobodne medije. Perjanica udvoričkog novinarstva u vreme vlasti Slobodana Miloševića, kad su objavljivali zdravstvene kartone vođa Otpora, danas se utrkuje da bude batina režima Aleksandra Vučića, Miloševićevog ministra informisanja, gazeći osnovne etičke principe, o kojima glavna urednica tih novina Ljiljana Smajlović drugima deli lekcije. „Adrija medija grupa“ traži od novinarskih udruženja i državnih organa da hitno reaguju - navodi se u saopštenju AMG.

Politika ovu grešku nije ispravila ni u elektronskom izdanju, pa se adresa vlasnika AMG pojavila i u drugim medijima koji su ovaj tekst preneli. Odgovornost za objavljivanje ličnih podataka, pored Politike, snosi i Agencija za privredne registre (APR), ukoliko se utvrdi da je Politika od njih dobila sporna dokumenta. Agencija je po Zakonu o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti bila dužna da anonimizira dokument pre nego što ga izda novinaru.
Pitanje za APR

- Treba pitati APR zašto su izdali dokument novinaru, a da nisu sakrili lične podatke koji se u njemu nalaze. Objavljivanje adrese stanovanja je nedopustivo i nema cilja zbog kojih bi se mogla kršiti ta osnovna ljudska prava - poručuje Šabić.

Politika je u istom tekstu objavila nepotpune i netačne podatke o kreditu koji je AIK banka dala Aleksandru Rodiću samo da bi urušila ugled kompanije AMG i Kurira. Naime, vraćanje ovog kredita vezuje se samo za jednu firmu i tako lažno predstavlja da kredit nije obezbeđen, iako se u ugovoru navodi da postoje tri jemca, odnosno solidarna dužnika koja će vratiti novac u slučaju da nosilac kredita ne može. Solidarni dužnici su dva pravna lica i sam Aleksandar Rodić, koji vraćanje pozajmice garantuje svojom celokupnom imovinom.

Tekst pisao urednik sportske rubrike

- Kad primarni dužnik nije u stanju da izmiri dug, solidarni dužnici prihvataju tu obavezu na sebe. Ako tekst u Politici svodi vraćanje duga na jednog dužnika, a navode se i solidarni, onda je to tendenciozan tekst - zaključuje ekonomista Aleksandar Stevanović.

Zanimljivo je i to da se i ispod ovog ekonomskog teksta o kreditima AIK banke potpisao urednik sportske rubrike Politike Dušan Telesković.

Vukađin Obradović: Vučićeva vlast brutalnija od Miloševićeve        

Vukašin Obradović, predsednik NUNS, u intervjuu za portal Espreso, kaže da strahuje da bi ova vlast mogla biti brutalnija od Miloševićeve:- Zaista postoje mnoge sličnosti s periodom iza nas. Plašim se, međutim, da će ovog puta brutalnost s kojom će se ići u kampanji prevazilaziti sve ono što smo videli u Miloševićevom vremenu. Ovde je medijska politika udarac na čoveka, na porodicu i sve ono što bi trebalo da bude zabranjeno, a postoji samo jedno pravilo kad je potrebno postići određeni cilj - da nema pravila.

Ljiljana Smajlović (UNS): Ljiljana Smajlović iz Politike prekršila zakon

BEOGRAD - Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajilović priznala je da je dnevni list Politika, čija je urednica, prekršio etički kodeks objavljivanjem ličnih podataka o vlasniku „Adrija medija grupe“ Aleksandru Rodiću.Predsednica UNS Ljiljana Smajlović osudila je neprofesionalizam lista Politika i sebe kao urednice. Ona je u razgovoru za Kurir istakla da je objavljivanje podataka pogrešno.- Pa da li je moguće? Zar nismo prekrižili?! To je naravno pogrešno, to uopšte nisam primetila. Bio je dogovor da se svi lični podaci zatamne - rekla je Smajlovićeva.Urednica Politike potom se obratila Kuriru obećavajući izvinjenje u današnjem broju.- Lični podaci se ne smeju objavljivati. Politika je u skladu s tim zatamnila lične podatke iz ugovora Aleksandra Rodića sa AIK bankom. Ispostavilo se da smo na jednom mestu načinili previd i da smo omaškom objavili jedan podatak gospodina Rodića, zbog čega će mu se Politika u sutrašnjem broju javno izviniti. Reč je o nenamernoj tehničkoj grešci. 

(Kurir)