Хроника

Крвопролиће на демонстрацијама у Бахреину

Штампа
петак, 18. фебруар 2011.

МАНАМА - Бахреинске снаге безбедности пуцале су данас на демонстранте против власти у главном граду Манами и раниле више од 60 људи, изјавили су болнички извори.

Крвопролиће се догодило дан након што је полиција присилно уклонила импровизовани логор демонстраната са централне градске раскрснице. Тада су погинуле четири особе, а рањено више од 230 људи.

Талас демонстрације против власти шири се арапским земљама под утицајем успеха народних устанака у Тунису и Египту. Протести су данас прерасли у протест против читавог владајућег система и монархије, а Бела кућа је изразила незадовољство због растућих тензија у Бахреину.

Болнички извори рекли су да је 66 људи примљено на лечење због рањавања из ватреног оружја, када су војници запуцали у масу на централном градском тргу. Многи грађани задобили су тешке повреде. Око 1.000 људи окупло се испред болнице, а нове жртве још пристижу. Међу окупљенима има људи коју плачу.

Насиље је избило упркос апелу за дијалог који је упутио принц шеик Салман бин Хамад ал Калифа. Најугледнији шиитски свештеник у Бахреину шеик Иса Касем описао је акцију снага безбедности као "масакр" и рекао да су власти затвориле врата дијалога, али није директно позвао грађане да изађу на уличне протесте.

Највеће крвопролиће у овој заливској краљевини у последњих неколико деценија указује на незадовољство које већинско шиитско становништво осећа према владајућој шиитској краљевској породици.

Бахреинска војска је раније испалила сузавац на више хиљада демонстраната и пуцала у ваздух, спречавајући их да се, упркос забрани, крећу ка тргу у Манами који је постао симбол њиховог устанка против власти.

Сирене возила хитне помоћи могле су се чути у читавом граду дан након што је полиција разбила камп демонстраната на тргу Перл када је погинуло најмање пет особа а рањено више од 230.

(Срна, Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]