Početna strana > Hronika > Kristof Kastane: Rizik od terorizma u Francuskoj ostao "visok" do "veoma visok"
Hronika

Kristof Kastane: Rizik od terorizma u Francuskoj ostao "visok" do "veoma visok"

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 07. oktobar 2019.

 Pariz -- Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da je rizik od terorizma u Francuskoj ostao "visok" do "veoma visok".

Stanje je ocenjeno nakon ubistva četiri osobe u sedištu pariske policije.

Kastane, koji je ponovio da ne planira da podnese ostavku, dodao je u izjavi radiju Frans Anter da je od 2003. godine policija sprečila 59 terorističkih napada, uključujući tri od početka godine, preneo je Rojters.

On je odbacio jučerašnji poziv opozicije da podnese ostavku, ali je priznao da je propuštena prilika da se spreči ubistvo policijskog osoblja prošle nedelje.

Francuski ministar unutrašnjih poslova priznao je da je došlo do rupa u bezbednosnom sistemu, koje nije uspelo da otkrije znake radikalizacije policijskog službenika koji je ubio cetvoro ljudi, preneo je AP.

Kastane je rekao francuskom radiju da je napadač ranije opravdavao islamistički napad na satirični list "Šarli Ebdo" 2015. godine pred svojim kolegama, ali tada nije napisan nikakav pisani izveštaj.

Pored sudske istrage pokrenuta je i interna istraga.

IT specijalista ubio je u napadu nožem četvoro kolega, pre nego što je ubijen.

Tužilac za borbu protiv terorizma rekao je da je napadač verovatno stupio u kontakt sa pripadnicima ultrakonzervativnog islamskog pokreta.

Njegova supruga je puštena u nedelju iz policijskog pritvora bez ikakvih optužbi, rekao je Kastane.

(Tanjug)