Хроника

Кристијан Шмит: Нема ни говора о размени територија ради смиривања Западног Балкана

Штампа
петак, 30. јул 2021.

Кристијан Шмит, који идуће седмице преузима дужност високог представника у БиХ, упозорио је да "излети" направљени последњих година, попут размене територија као једне врсте решења или начина смиривања потенцијалних сукоба на Западном Балкану, не важе.

„Таква идеја, да једна мањина буде замењена другом, није одржива. Стога о нарушавању територијалног интегритета држава Западног Балкана не може бити ни говора“, изјавио је Шмит у интервјуу за Дојче веле (DW).

Он је истакао потребу за успостављањем функционалне државе, као и за уважавањем жеља и потреба младих људи, који сада у највећем броју разматрају одлазак из БиХ.

Шмит је истакао како је дубоко свестан свих изазова и противречности које га чекају у БиХ и поручио да је иза њега 30 година искуства у политици у којима је пуно тога научио.

„Ја нисам ту да заступам нечије интересе. Морам бити ту подједнако за све. То се односи и на Србе. И Срби су у овом региону имали тешку судбину и доживели ствари које су биле лоше. Зато се на неке ствари не може гледати једнострано. Ми ту имамо све етничке групе, али и ‘остале’, односно оне који нису Хрвати, нису Бошњаци, нису Срби, на пример Јевреје, али и све друге о којима морам да се побриненм. Зато свима поручујем: Само опуштено!“, рекао је Шмит.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]