Početna strana > Hronika > Kristijan Šmit: Nema ni govora o razmeni teritorija radi smirivanja Zapadnog Balkana
Hronika

Kristijan Šmit: Nema ni govora o razmeni teritorija radi smirivanja Zapadnog Balkana

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. jul 2021.

Kristijan Šmit, koji iduće sedmice preuzima dužnost visokog predstavnika u BiH, upozorio je da "izleti" napravljeni poslednjih godina, poput razmene teritorija kao jedne vrste rešenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na Zapadnom Balkanu, ne važe.

„Takva ideja, da jedna manjina bude zamenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju teritorijalnog integriteta država Zapadnog Balkana ne može biti ni govora“, izjavio je Šmit u intervjuu za Dojče vele (DW).

On je istakao potrebu za uspostavljanjem funkcionalne države, kao i za uvažavanjem želja i potreba mladih ljudi, koji sada u najvećem broju razmatraju odlazak iz BiH.

Šmit je istakao kako je duboko svestan svih izazova i protivrečnosti koje ga čekaju u BiH i poručio da je iza njega 30 godina iskustva u politici u kojima je puno toga naučio.

„Ja nisam tu da zastupam nečije interese. Moram biti tu podjednako za sve. To se odnosi i na Srbe. I Srbi su u ovom regionu imali tešku sudbinu i doživeli stvari koje su bile loše. Zato se na neke stvari ne može gledati jednostrano. Mi tu imamo sve etničke grupe, ali i ‘ostale’, odnosno one koji nisu Hrvati, nisu Bošnjaci, nisu Srbi, na primer Jevreje, ali i sve druge o kojima moram da se pobrinenm. Zato svima poručujem: Samo opušteno!“, rekao je Šmit.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner