Početna strana > Hronika > Kristijan Šmit govorio na sednici Predstavničkog doma BiH. Poslanici iz Republike Srpske nisu prisustvovali, optužuju predsedavajućeg za kršenje Ustava
Hronika

Kristijan Šmit govorio na sednici Predstavničkog doma BiH. Poslanici iz Republike Srpske nisu prisustvovali, optužuju predsedavajućeg za kršenje Ustava

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 28. oktobar 2021.

Takozvani visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je danas predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije, a predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti.

Šmit je to rekao u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju predstavnici iz Republike Srpske.

U obraćanju koje je počelo u podne, Šmit je, kako prenosi Radio televizija Republike Srpske, rekao da "ne razume da neko blokira parlament koji je pravo mesto za razgovore". Rekao je i da će se naredne sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti izveštaj redovan izveštaj o BiH, koji je predao.

Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.

Šmit: Još ne razmišljam o „bonskim ovlašćenjima“

Govoreći o spornom zakonu koji je nametnuo Valentin Incko, Šmit je rekao da "namjerava da inicira da se taj zakon vrati i razmatra na parlamentu".

Šmit je naveo da međunarodna zajednica razmatra sve moguće opcije za rješenje krize u BiH, a da on, iako ima "bonska ovlašćenja", još ne razmišlja o tome.

On je rekao da podržava dejtonsku strukturu BiH, koju čine tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a za svaki pokušaj da se unište dostignuća u proteklih 28 godina rekao je da nije dobrodošao i da je neprihvatljiv.

Poslanici iz Republike Srpske: Predsedavajući prekršio Ustav, stranke iz RS nisu dale saglasnost za Šmitovo obraćanje

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Ljubica Miljanović rekla je prije početka sjednice za Srnu da je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić prekršio Ustav jer saglasnost za Šmitovo obraćanje nisu dale stranke iz Srpske.

Miljanovićeva je istakla da to što je Zvizdić odobrio Šmitovo obraćanje bez saglasnosti klubova poslanika iz Republike Srpske predstavlja kršenje Ustava BiH.

- Zvizdić je prekršio Ustav, jer prema Ustavu i prema Dejtonskom sporazumu nije poštovao konstitutivne narode. Čak je na tom Kolegijumu zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto bila uzdržana u vezi sa zahtjevom da se Šmit obrati parlamentu - istakla je ona.

Šefica Kluba poslanika u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je ranije da dešavanja proteklih dana u ovom predstavničkom tijelu, koja uključuju i odluke Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma donesene mimo Poslovnika, predstavljaju još jedan korak u destabilizaciji stanja u BiH i razvaljivanju institucija.

- Sve što su radili proteklih dana, radili su mimo pravila i principa na kojima Parlamentarna skupština funkcioniše, a istaknuti primjeri su donošenje odluke za obraćanje Kristijana Šmita i slanje pisma članova zajedničkog Kolegijuma iz bošnjačkog naroda Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića na razne adrese, što predstavlja klasičan primjer uzurpacije institucija - navela je Bursaćeva.

(Sputnjik–RTRS)