Početna strana > Hronika > KRIK: Šta spaja Sinišu Malog i šoping centar „Ada Mol“?
Hronika

KRIK: Šta spaja Sinišu Malog i šoping centar „Ada Mol“?

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. maj 2019.

Pre dva dana svečano je otvoren još jedan šoping centar u Beogradu – „Ada Mol“ preko puta Ade Ciganlije. Otvaranje nije prošlo bez ministra finansija Siniše Malog, političara iz vrha vlasti poznatog po mnoštvu koruptivnih poslova u koje je uključen. A šta je sve zajedničko Siniši Malom i ovom tržnom centru?

Na mestu gde se danas nalazi ovaj šoping centar nekada je bilo preduzeće „Minel Dinamo“. Pre petnaest godina, to preduzeće privatizovao je beogradski arhitekta Boško Urošević. Kako je ranije otkrio KRIK, Siniša Mali mogao je da plaća i podiže novac sa bankovnog računa arhitekte Uroševića u „Telenor“ banci. Javnosti do danas nisu poznati detalji tih transakcija.

Zanimljivo je da „Telenor“ banka u Srbiji posluje od septembra 2014. te je račun arhitekte bio otvoren u vreme dok je Mali bio gradonačelnik.

Građani do danas od Malog nisu čuli po kom osnovu je raspolagao novcem sa računa arhitekte. To je, međutim, bio samo jedan od 45 bankovnih računa koje je kontrolisao Mali.

Sinišu Malog još nešto spaja sa ovim šoping centrom – njegov investitor.

Tržni centar „Ada Mol“ izgradila je međunarodna građevinska kompanija „GTC“. Sa „GTC“-om je Mali, kako je ranije pisao KRIK, poslovno povezan.

Naime, jedna od ofšor firmi Malog koje je otkrio KRIK je i kompanija „Alessio Investment“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Sumnja se da je Mali posredstvom ove kompanije bio umešan u pranje pola miliona evra. Na nju je prebacio i vlasništvo nad deset hektara državne zemlje kod Vršca koju je njegova porodica nelegalno prisvojila.

Upravo posredstvom „Alessio Investment“, koja je račun otvorila u švajcarskoj banci, Mali je poslovno sarađivao sa „GTC“-om. Ova ofšor firma Malog, prema dokumentaciji koju je prikupio KRIK, imala je pet odsto vlasništva u „Real estate developments“, ćerki firmi „GTC“-a.

Ofšor kompanija „Alessio“ iz vlasništva „Real Estate Developments“ izašla je u novembru 2014 – kada je Mali već bio na funkciji gradonačelnika.

A dok je bio gradonačelnik, Mali je promovisao svoje poslovne partnere. Nekoliko puta bio je glavni gost „GTC“-a – polagao je kamen temeljac na njihovim gradilištima i sekao crvenu traku pri otvaranju njihovog poslovnog kompleksa.

Kompanija „GTC“ je u novembru 2016. svečano proslavila 15 godina poslovanja u Srbiji i to u Starom dvoru u kojem je kabinet gradonačelnika. Na svečanosti koja je tom prilikom organizovana, Mali, tada gradonačelnik, hvalio je kompaniju „GTC“ navodeći to kao „dobar primer saradnje Grada Beograda sa investitorom“.

Novi šoping centar „Ada Mol“ ovoga puta presecanjem trake zvanično je otvorio aktuelni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ali je, po svemu sudeći, glavni gost bio neko drugi.

(KRIK)

Videti još: Zoran Radojičić otvorio novi tržni centar u Beogradu – "Ada mol": Danas imamo objekat koji je takođe simbol politike koja se vodi u poslednjih šest godina