Početna strana > Hronika > KRIK: Javnost i dalje ne dobija razjašnjenje povodom brojnih dokaza o vezi ministra Zlatibora Lončara sa mafijom i vođama Zemunskog klana
Hronika

KRIK: Javnost i dalje ne dobija razjašnjenje povodom brojnih dokaza o vezi ministra Zlatibora Lončara sa mafijom i vođama Zemunskog klana

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. januar 2017.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić na jučerašnjoj konferenciji za novinare pokazao je fotografiju Zlatibora Lončara u društvu Dušana Spasojevića, bivšeg vođe zemunskog klana. O vezama ministra zdravlja Lončara i zemunskog klana pričali su svedoci saradanici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. KRIK je prošle godine otkrio da je Lončar 2002. godine kupio ili dobio stan od supruge Sretka Kalinića, najozloglašenijeg člana grupe.

Piše: Bojana Pavlović

Mladi lekar Urgentnog centra, a današnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar, na fotografiji prijateljski grli ozloglašenog vođu zemunskog klana Dušana Spasojevića. Ovu sliku Ilić je juče predočio novinarima.

„Kada sam dobio slike iz policije bio sam šokiran. Ministar Lončar sa Dušanom Spasojevićem zagrljeni u Šilerovoj ulici (nezvanično sedište zemunskog klana)… Kako je moguće da u današnjoj vladi sedi ministar koji je u tom društvu bio aktivan“, rekao je Ilić.

Velimir Ilić je fotografije pokazao na konferenciji u Čačku na kojoj je objavio da prekida saradnju sa Srpskom naprednom strankom. Saradnju je raskinuo nakon što ga premijer Vučić nije postavio za dirketora javnog preduzeća „Koridori Srbije“.

„Već sedam meseci mi govori da će me za sedam dana imenovati za direktora Koridora i nikako. A tamo cveta kriminal i korupcija. Eno, bivši direktor pegla račune i malverzacije. Tu je kriminal do kosti. Sve lepo piše u izveštaju radne grupe koju je sastavila ministar Zorana Mihajlović“, tvrdi Ilić.

U poslednjih nekoliko dana on je negativno govorio o doskorašnjim koalicionim partnerima.

Osim Lončara, Ilić tvrdi da poseduje fotografije na kojima su u društvu zemunskog klana i druge poznate ličnosti, ali ih nije pokazao novinarima.

Ovo nije prvi put da se u javnosti govori o vezama današnjeg ministra zdravlja i jedne od najbutalnijih kriminalnih grupa u regionu koja je, između ostalog, odgovorna i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Izjave svedoka    

O tome se govorilo 2004. tokom suđenja za ubistvo premijera Đinđića. Svedoci saradnici Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić govorili su da je Lončar bio blizak Spasojeviću i da je učestvovao u nekim ubistvima.

„Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima“, rekao je Milenković.

On je posvedočio da je Lončar pomogao u likvidaciji Veselina Božovića 2002. godine pošto se Miroslav Risović, drugi lekar kome je  „zadatak“ bio poveren, predomišljao. Na Božovića, mafijaša iz Bijelog polja, pucano je iz automobila u pokretu. Preživeo je napad i prevezen je u Urgentni centar. Milenković je ispričao da mu je Lončar navodno ubrizgao nešto u infuziju od čega je Božović preminuo.

„Božović je preživeo tada i doktor Lončar je došao kod Dušana. Dušan je, zbog kog razloga ne znam, to naredio (ubistvo Božovića). Ja sam bio tu kada je prvo rekao Risoviću da uradi to, a Risović se bio nešto predomišljao – sad će za tri sata, za dva sata, pa će onda kasnije. I onda je doktor Lončar došao i rekao da je on to završio… U Urgentnom centru, da mu je on ubrizgao neku injekciju, nešto u infuziju i da je on to završio“, ispričao je Milenković na sudu.

Milenković je ispričao da je Spasojević nagradio Lončara stanom za izvršeno ubistvo. „On mu je za to i poklonio taj stan u bloku 61.“

I svedok Suvajdžić je ispričao da je Spasojević poslušne lekare nagrađivao nekretninama, a Lončar je po njegovim rečima bio jedan od njih. Setio se da je stan kupljen u novobeogradskim blokovima, ali je pogrešio tačnu adresu.

„Kupovao je stanove svojim ljudima. Kupovao je nekim doktorima… Doktor Lončar sa Urgentnog centra. On je dobio stan koji je pre bio stan od Sretka Kalinića na Novom Beogradu u bloku 60“, rekao je Suvajdžić.

Nakon svedočenja „zemunaca“, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. U izjavi za RTS pre 11 godina rekao je da je saslušan u policiji, ali je negirao bilo kakvu umešanost u ubistvo. Policija protiv njega nikada nije podnela krivičnu prijavu.

Novi detalji koji su otkriveni prošle godine, međutim, potvrđuju deo priče „zemunaca“.

KRIK je u februaru prošle godine otkrio da je Lončar 2002. godine, deset dana posle smrti Božovića, potpisao ugovor o kupovini stana u Ulici doktora Ivana Ribara u novobeogradskom bloku 61.

Lončar je sklopio ugovor sa Jelenom Kalinić, suprugom najpoznatijeg ubice zemunskog klana Sretka Kalinić, a prodao ga svega devet meseci kasnije.

Prema ugovoru, Lončar je stan kupio za 30.000 evra. Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen.

Lončar do danas nije pristao da o ovoj temi razgovara sa novinarima KRIK-a i optužio ih da vode kampanju protiv vlasti. Rekao je i da je lično sve ugovore odneo policiji i da su državni organi uradili „svoj deo posla“.

Novinari KRIK-a zatražili su od Ministartva unutrašnjih poslova dokumentaciju u vezi sa istragom vođenom protiv Lončara, ali ona nikada nije dostavljena, uprkos zakonskoj obavezi državnih organa da novinarima dostavljaju informacije od javnog značaja.

O Lončarevim vezama za KRIK je govorio i premijer Aleksandar Vučić rekavši da mu je ova priča „najteže pala“ i da se tim slučajem bavio koliko je mogao.

„Sem priča, nisam naišao na dokaze koji bi govorili protiv njega. Ako mi dokažete da je kriminalac, u budućnosti za njega neće biti mesta. Ali ja imam poverenje da nije tako, što ne garantuje da sam ja u pravu ili da vi niste u pravu.“

Vučić je nekoliko meseci posle intervjua koji je dao KRIK-u Lončara ponovo postavio na mesto ministra zdravlja.

Premijer je rekao i da neće biti političkih smetnji da se KRIK-u dostave informacije o ovoj istrazi. Do danas KRIK, a ni javnost, nije dobio odgovor u vezi sa ovim slučajem.

(KRIK)