Početna strana > Hronika > Kremlj: Hipotetički gledano moguć je sajber rat između Rusije i SAD
Hronika

Kremlj: Hipotetički gledano moguć je sajber rat između Rusije i SAD

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. jun 2019.

 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra mogućim da hipotetički sajber rat između SAD i Rusije.

Moskva je predlagala Vašingtonu  da se zajedno bore protiv sajber zločina, ali nije našla odjek, rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući pisanje Njujork tajmsa o napadima na Rusiju na internetu.

„Predsednik Putin, ruska strana, više puta su pokušavali da iniciraju međunarodnu saradnju kako bi se zajednički borili protiv svake pojave sajber prekršaja. Na žalost, američki partneri se nisu odazvali na takve predloge“, saopštio je Peskov.

On je potvrdio da ruski strateški objekti su redovno mete sajber napada iz inostranstva, ali se „odgovarajuće službe“ uspešno bore protiv toga.

Pozivajući se na nepoznate izvore i bivše vladine zvaničnike, „Njujork tajms“ je u subotu objavio da su Sjedinjene Američke Države učestale sa internet napadima na energetski sistem Rusije i da tako pokazuju Trampovu odlučnost da agresivnije upotrebi sajber-alate. Američki predsednik je pisanja medija ocenio kao izdaju države.

„Ako pretpostavimo da neka vladina odeljenja to rade bez obaveštavanja šefa države o tome, onda sigurno ta informacija pokazuje hipotetičku mogućnost svih znakova sajber rata, sajber akcija protiv Ruske Federacije“, prokomentarisao je Peskov pisanja štampe.

(Sputnjik)