Početna strana > Hronika > Gazeta Ekspres: Tokom telefonskog razgovora sa dvojicom ruskih šaljivdžija lažno predstavljenih kao „Petro Porošenko“, Zoran Zaev slučajno otkrio tajni plan za promenu granica Kosova, rekavši da je „ideja o promeni dogovor Vučića i Tačija“
Hronika

Gazeta Ekspres: Tokom telefonskog razgovora sa dvojicom ruskih šaljivdžija lažno predstavljenih kao „Petro Porošenko“, Zoran Zaev slučajno otkrio tajni plan za promenu granica Kosova, rekavši da je „ideja o promeni dogovor Vučića i Tačija“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. jul 2019.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, otkrio je tajni plan za promenu granica Kosova, rekavši da iza tog cilja leže interesi Rusije i Turske.

Zaev je postao žrtva ruskih šaljivdžija Alekseja Stoljarova i Vladimira Kuznecova koji koriste lažne identitete državnih lidera i pozivaju različite ličnosti sa kojima imaju duge razgovore.

U telefonskom pozivu koji je pre dva dana objavljen na njihovom nalogu na Jutjubu, pretvarajući se da su bivši predsednik Ukrajine, Petro Porošenko, pozvali su premijera Severne Makedonije, Zorana Zaeva.

Zaev je mislio da razgovara sa Porošenkom, rekavši da su se za ideju o promeni granica dogovorili Hašim Tači i Aleksandar Vučić, ali i da to može da izazove novi rat na Balkanu i da je kancelarka Merkel u potpunosti protiv ove ideje.

KoSSev: Kako prenosi Al DŽazira, ovo nije jedini razgovor koji su ove „šaljivdžije“ imale sa severnomakedonskim premijerom. Osim toga što su obavili tri razgovora u ime bivšeg ukrajinskog predsednika, Petroa Porošenka, lažno su se predstavili i kao generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Zaev je prvi put razgovarao sa navodnim Stoltenbergom i Porošenkom avgusta prošle godine iz kabineta u Vladi, navodi Al DŽazira, dok su druga dva razgovara obavljena u januaru i aprilu ove godine sa navodnim Ukrajinskim predsednikom preko aplikacije ‘WhatsApp-a’.

Snimak koji traje nešto manje od sat vremena predstavlja razgovor sa Zaevim o različitim temama – od međunarodnih odnosa, Srbiji i Kosovu do ruskog uticaja na region, prenosi Al DŽazira.

U delu razgovora sa Stoltenbergom, kako su se predstavile ruske „šaljivdžije“, Zaev je poručio da je veoma zabrinut u vezi sa dešavanjima između Kosova i Srbije.

„Veoma sam zabrinut generalni sekretare u vezi sa poslednjim dešavanjima između Srbije i Kosova, kao što znate oni pokušavaju da promene granice i teritoriju i mislim da se radi o ruskom uticaju“.

Zaev je na održanoj konferenciji za medije danas poručio da mu je „mnogo žao zbog svega“ i izvinio se građanima „što je pao na ovu manipulaciju“.

Poručio je da zbog ovoga ne bi trebalo da da ostavku, već da ne bi trebalo da se dozvole „ovakvi propusti“.

Zaev je, kako je prenela Gazeta Express, ruskim „šaljivdžijama“ dao brojeve telefona kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, i pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Vesa Mičela.

Mediji prenose da ovo nije prvi slučaj da je ovaj ruski dvojac razgovarao sa političkim zvaničnicima i da su se na njihovoj meti našli francuski predsednik, Emanuel Makron, turski, Redžep Tajip Erdogan, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i crnogorski premijer.

Zaev: Halo

Lažni Porošenko: Halo, zdravo gospodine Premijeru, veoma mi je drago da vas čujem.

Zaev: Zadovoljstvo mi je, ovde Zoran, vi ste gospodine predsedniče?

Lažni Porošenko: Da, nadam se da je vreme dobro u Makedoniji.

Zaev: Da, leto je, veoma je toplo, kako je u Ukrajini?

Pored toga, želeo bih da podelim sa vama jedan moj strah, povodom toga šta se dešava ovde, u našem regionu. Predsednici Srbije i Kosova započeli su pregovore povodom deljenja teritorija i promena granica i mi smo izuzetno protiv toga, čak je i kancelarka Merkel protiv, ceo region je protiv zato što mislimo da postoje skrivene namere Rusije da iskoristi to kao praksu u međunarodnim odnosima. Želim da Vas upozorim, da budete upoznati. Juče sam pričao sa kancelarkom Merkel o tome, vodili smo telefonski ragovor duže od pola sata. Zatražio sam podršku, zato što sam video da neko želi da iskoristi promenu granica kao novu međunarodnu praksu. To planiraju zemlje koje su povezane, kao na primer – Turska sa Kiprom, Rusija sa Abhazijom i Ukrajinom. I veoma sam uplašen da bi takvi koraci pričinili veliku štetu vašem regionu, ali takođe i mom regionu. Mi smo u potpunosti protiv toga. Informisali smo američke snage i političare. Ja sam informisao čak i zamenika predsednika, Pensa i glavnog u Stejt departmentu, gospodina Pompea. Apelujemo snažno na Evropsku komisiju, naročito na Federiku Mogerini da zaustave ovakve aktivnosti koje će pričiniti veliku štetu Balkanu.“

Lažni Poreško: Šta je Rusija učinila povodom ovoga?

Zaev: Srbija je veoma bliska sa Rusijom. To je u redu, oni imaju takve odluke. Ali sada je problem sa Kosovom i rešenje do kog su došli je da deset opština sa Severa Kosova dodele Srbiji i nekoliko opština u Južnoj Srbiji da se dodele Kosovu. Takva promena granica nije moguća zbog toga što će sa druge strane moguće granice ipak da ostanu Srbi i Albanci i to bi dovelo samo do ratova. Balkan će postati nova tempirana bomba. Osim toga, video sam delovanja, moguća, možda grešim, nadam se da grešim, ali moramo da budemo fokusirani, zato što navodno neke ruske snage, navodno, imaju plan da to iskoriste kao međunarodnu praksu za Ukrajinu i Abhaziju i moguće Turska za Kipar. Znate za ostrvo Kipar i probleme koje imaju sa Grčkom.

KoSSev: U delu razgovora sa „Porošenkom“ premijer Makedonije diskutuje i o problemu nezavisnosti, odnosno autokefalnosti makedonske pravoslavne crkve. Zaev, obaveštava „Porošenka“ da postoji problem nezavisnosti makedonske crkve kojoj nezavisnost osporava Srpska pravoslavna crkva koja je, kako dalje navodi Zaev, „pod kontrolom Ruske pravoslavne crkve“.

„Porošenko“ potom opisuje svoje iskustvo sa dobijanjem autokefalnosti za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i obaveštava Zaeva da mu može pomoći u tom procesu, ali da je lična donacija u kešu patrijarhu Bartolomeju, prema njegovom iskustvu, jedan od uslova.

„To je uredu, biće donacije, u kešu, naravno. Učinićemo to jer nam je potrebna pomoć da se povežemo. Maravno da ćemo to uraditi“, odgovara Zaev.

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)
(KoSSev)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner