Početna strana > Hronika > KoSSev: "Kosovski Izborni panel za žalbe" naložio ponovno prebrojavanje 1.472 biračka mesta i nepriznavanje glasova iz Srbije
Hronika

KoSSev: "Kosovski Izborni panel za žalbe" naložio ponovno prebrojavanje 1.472 biračka mesta i nepriznavanje glasova iz Srbije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. novembar 2019.

Odlukom kosovskog Izbornog panela za žalbe i predstavke, a na osnovu žalbi političkih partija pristiglih nakon objavljivanja konačnih rezultata, naloženo je Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da ukloni glasove koji su pristigli poštom iz Srbije iz zbira konačnog rezultata i ponovno prebroji glasove sa 1.472 biračka mesta.

Kako prenosi Kossev, ovo telo je, kako je saopšteno, primilo 53 osnovane žalbe, od kojih je na osnovu 52 naloženo CIK-u da se ponovo prebroje glasovi sa 1.472 biračka mesta.

Danas je ujedno prihvaćena žalba predizborne koalicije Nisma-AKR-DP kao osnovana, na osnovu čega je naloženo CIK-u da od konačnih rezultata glasova ukloni one koji su pristigli iz Srbije.

Inače, CIK je prvo saopštio da se koverte sa glasovima iz Srbije neće brojati, zbog istrage koju vodi Kosovska policija i Tužilaštvo. Istraga se vodi zbog alergije radnika CIK, koji su bili u dodiru s tim glasovima.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani nije izneo detalje o tome šta je u koverti izazvalo, kako je rečeno, alergijske reakcije osoblja CIK-a. On je izjavio da su posle analize dvanaest pacijenata koji su bili pod nadzorom u Infektivnoj klinici KBCK utvrdili da uzrok nije zaraza.

Rezultati analiza koje su obavljena u Nacionalnom institutu javnog zdravlja su pokazali da za to nema infektivnog uzroka, a uzorci koverti su u međuvremenu poslati na analize u inostranstvo. Rezultati još nisu saopšteni.

CIK je 7. novembra saopštio konačne rezultate izbora na Kosovu, nakon čega su stranke imale 24 sata da ulože žalbe i predstavke. Najviše glasova - 26,15 odsto osvojilo je Samoopredeljenje.

Demokratski savez Kosova je, po konačnim rezultatima, dobio 24,45 odsto, potom Demokratska partija Kosova - 21,16, a Alijansa za budućnost Kosova 11,47 odsto. Srpska lista je petoplasirana 6,75 odsto, odnosno 57.015 glasova.

Po tim rezultatima, ispod cenzusa ostala je koalicija NISMA-AKR-PD Bedžeta Pacolija i Fatmira Ljimaja, koja je prema konačnim rezultatima osvojila 4.98 odsto.

Đurić: Uklanjanje glasova iz centralne Srbije je ozvaničenje aparthejda na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić ocenio je danas da odluka kosovskih institucija da iz konačnog izbornog rezultata uklone glasove iz centralne Srbije koji su došli poštom predstavlja ozvaničenje aparthejda na Kosovu.

"Samo su srpski glasovi iz centralne Srbije, bez ikakvog smislenog objašnjenja, poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je proterivanje našeg naroda sa Kosova i zvanično politički tretirano kao neopozivo", istakao je Đurić u pisanoj izjavi, a prenela je Kancelarija.

Kako je naveo, proces "brisanja Srba iz političke stvarnosti Kosova" nastavljen je uklanjanjem glasova iz rezultata nakon što su ti glasovi predstavljani kao "kužni".

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) naložio je ranije danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova da prebroji 1.472 glasačkih mesta i da iz konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora ukloni glasove pristigle poštom iz Srbije.

"Što se tiče žalbe koalicije Socijaldemokratska inicijativa Alijansa novo Kosovo i Partija pravde, IPŽP je prihvatio žalbu kao osnovanu i naložio CIK-u da iz konačnog rezultata izbora ukloni glasove birača van Kosova koji su došli iz Srbije poštom", navodi se u saopštenju.

„Kutije nisu poslate poštom“

"Kutije formata A4 sa glasovima iz Srbije su direktno predale određene osobe, dakle nisu poslate poštom, čime u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zakonski uslovi, pošto nisu poslate putem pošte", navodi se u obrazloženju odluke.

Dodaje se i da, pošto te kutije nisu stigle putem pošte i nemaju poštanski pečat, da se glasovi iz njih ne mogu smatrati za regularne glasačke listiće.

Inače, kutije sa glasovima iz Srbije predate su lično u Pošti Br. 6 u Prištini od dvoje lica, od kojih jedno nije identifikovano.

Za njih CIK tvrdi da nisu bili ovlašćeni.

"Činjenica da su paketi sa glasovima stigli na određeno mesto i da su ih donela dva lica, čini još nepoverljivijim proces glasanja poštom, jer u ovom slučaju nemamo glasanje putem pošte, već fizičku predaju pošti", kaže se u obrazloženju.

Ta se činjenica dokazuje odgovorom koji je poslala Pošta Kosova.

"Paketi su predati u kancelariji broj 6, datuma 04. novembra 2019. godine od osobe predstavljene kao Dejan Pavićević i druge osobe koja se nije predstavila. Glasovi su bili u kutiji formata A4 u kojima je bilo po 20 koverti, prema našoj računici bilo je 3.782 njih. Koverte iz Srbije bili su unutar kutija bele boje i bez poštanskog pečata iz Srbije", napisali su u Pošti Kosova.

Srpska lista: Politička odluka

Reagujući na tu odluku, Srpska lista je saopštila da su u Prištini "došli na ideju da glasove ponište nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi".

"Odluka da se raseljenim Srba ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese i boriti se za njihov povratak je isključivo politički motivisana i nema nikakvog pravnog uporišta. Posebno ako svi dobro znamo da su glasovi raseljenih uvek dolazili na isti način, ali ovog puta je očigledno da je potrebno pokazati raseljenim licima da nisu dobrodošli i da kao Srbi mogu računati da se njihova prava neće poštovati", navodi Srpska lista.

Oni podsećaju da "Srpska lista i dalje u svojim rukama ima svih deset mandata a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda".

(KoSSev, Insajder, Beta)