Хроника

"Косово Онлајн": Шта предвиђа "Нацрт закона о заштити ратних вредности ОВК"

Штампа
петак, 07. август 2020.

 Посланици косовске скупштине, према најавама, требало би да разматрају данас Нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова.

Упркос реакцији дела јавности, појединих страних дипломата и Срба са Косова, који су оценили да би усвајање овог закона угрозило слободу говора, а такође и рад Специјалног суда у Хагу.

Са друге стране, представници албанских партија на Косову подржали су доношење таквог закона, негирајући да наводе о томе да он угрожава икаква грађанска права, уз тврдњу да он не задире у надлежности Кривичног законика.

Портал Косово Онлајн имао је увид у Нацрт закона који би данас требало да се нађе у скупштинском разматрању.

Заштита вредности борбе ОВК

Како се наводи у првом члану Нацрта, циљ овог закона је "заштита вредности борбе ОВК, која је својим пожртвовањем, ангажовањем дала непроцењиви допринос Ослободиладкој борби Косова и била одллучујући фактор за слободу и независност народа Косова".

Законом се одређује и "нституционална и грађанска обавеза за заштитту вредности борбе ОВК", а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

"Кршење одредаба овог закона санкционише се према важец́ем законодавству", прецизирано је у члану 9. Нацрта закона о вредностима ОВК.

Влада у служби заштите ветерана ОВК

Чланом 6. се налаже Косовској влади да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК на основу међународних налога власти у Београду.

"У случају притвора или хапшења ветерана ОВК, на основу међународних налога за хапшење које је издала Србија из политичких мотива, Влада Косова предузима потребне мере за заштиту ветерана и у року од пет дана мора писмено да обавести Скупштину о предузетим мерама", каже се у члану 6.

Наводи се да је сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене тим законом.

"Сваки јавни службеник или грађанин Косова дужан је да у свако доба и у свим околностима у земљи и иностранству поштује и штити вредности борбе, одређене овим законом", предвиђа члан 5 Нацрта закона.

Оружана борна ОВК заштићена вредност

Чланом 3. се детаљније појашњава да се заштићеном вредношћу ОВК сматра оружана борба народа Косова на челу са ОВК у циљу ослобођења Косова.

"ОВК је војна формација наоружана и организована на добровољној основи, са препознатљивом униформом и ознакама, са организационим јединицама и командним ланцем под управом Генералног Штаба, под цивилном контролом политичког руководства, са јасном мисијом заштите народа Косова и ослобођења од окупационих војно-полицијских снага и управе Србије на Косову", додаје се у трећем члану Нацрта.

Тим чланом се прецизира и да се, ветерани, застава, текст заклетве војника, грб, архива, генерални Штаб и политичка управа ОВК, као и меморијални комплекс "Адем Јашари" у Преказу и остали комплекси, такође сматрају заштићеном вредношћу Ослободилачке војске Косова.

Права ветерана борбе ОВК-а и чланова њихових породица уређују се посебним законом, а два члана Нацрта предвиђају и успостављање ратног музеја и дана сећања на борбу за ослобођење (5.март) и дан сећања палих за слободу (7.март). Наводи се и да законске акте предвиђене овим законом, доноси косовска влада и то у року од шест месеци након ступања на снагу Закона о вредностима ОВК.

Последњим чланом се прописује да ће Закон ступити на снагу шест месеци након објављивања у Службеном листу Косова.

Реакције на предлог закона

Закон о вредностима ОВК је предложила Демократска партија Косова још почетком 2018. године. Иако је против оснивача те странке Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине, средином прошлог месеца косовска влада одобрила је Нацрт закона и упутила га скупштини на разматрање.

Хотјева влада је то учинила истог дана када је у Хагу почело четвородневно испитивање косовског председника Хашима Тачија.

Председник Србије Александар Вучић је поручио да Закон о вредностима ОВК који приштинске власти планирају да усвоје, представља покушај да се Срби натерају да мисле као Албанци и да буду хапшени уколико говоре другачије.

"Приштинске власти хоће да уведу вербални деликт и да натерају све Србе да мисле као Албанци на Косову и да ако кажу нешто другачију иду у затвор. То вам је постала нека врсте моде у региону, да не смете ништа да кажете ако другачије мислите. Направили су моделе истине, и ако изађете из тог модела истине биће општа медијска хајка", рекао је Вучић.

Предлог закона о вредностима ОВК види као спремност да се хапсе Срби и да им се ускрати било какво право на сопствено мишљење.

Вучић је подсетио на пресуду бившем министру у косовској влади Ивану Тодосијевићу, који је јавно рекао да је случај Рачак, који је био повод за бомбардовање Србије, измишљен, и нагласио да он стоји иза тог става и да сматра да је Вилијам Вокер криминалац.

Додао је да ће предлог закона о ОВК само још снажније хомогенизовати Србе на Косову.

Наводи из Нацрта закона нису оставили равнодушним ни међународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да је предложени закон погрешан начин показивања поштовања према ОВК.

"Криминализује се слобода говора, застрашују се грађани. Њиме се одвраћа од практичних напора за разумевање и подучавање историје Косова", поручио је амерички амбасадор.

Саветовао је и упитао албанске политичаре у Приштини "када ће преусмерити енергију на економију и ковид 19".

Представници Срба на Косову истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Са друге стране, критичари актуелне власти у Приштини указују да предложени закон представља покушај замагљивања Закона о Специјалном суду, који се бави злочинима припадника ОВК.

Уколико косовска скупштина усвоји предлог закона, а најаве су да хоће, јер су се за Нацрт закона изјаснили и опозициони посланици покрета Самоопредељење, буџетска издвајања износиће више од два милиона евра за те намене.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]