Početna strana > Hronika > Koronavirus u Srbiji: Stariji sugrađani kupovali namirnice, najtraženiji brašno i kvasac; Vulin i Lončar dočekali avion sa medicinskom pomoći iz UAE
Hronika

Koronavirus u Srbiji: Stariji sugrađani kupovali namirnice, najtraženiji brašno i kvasac; Vulin i Lončar dočekali avion sa medicinskom pomoći iz UAE

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. mart 2020.

UKRATKO

  • Deset osoba umrlo od posledica koronavirusa
  • Registrovano 659 ljudi sa koronavirusom
  • Zabranjeno kretanje vikendom od 15h
  • Zabranjena večernja šetnja kućnih ljubimaca
  • U svetu 640.770 slučajeva koronavirusa, umrlo više od 30.000 ljudi

U u Srbiji je koronavirus do subote porvrđen kod 659 osoba, a preminulo je desetoro ljudi. Vlada uvele dodatne mere - boravak van doma vikendom je dozvoljen do 15h, i više nije dozvoljena večernja šetnja kućnih ljubimaca. Stigao avion sa 10 tona medicinske i zaštitne opreme iz UAE. U svetu umrlo 30.000 ljudi, a dve trećine smrtnih slučajeva zabeleženo u Evropi.

9:04 - Taksisti u Jagodini prevozili besplatno penzionere u kupovinu

Gradska uprava Jagodine obezbedila je besplatan taksi prevoz za sve penzionere u tom gradu, koji su iskoristili pravo da u vreme zabrane kretanja odu u prodavnicu, a u pomagali su im i volonteri.

Direktorka jagodinskog Centra za socijalni rad Biserka Jakovljević izjavila je da je nedeljna kupovina penzionera protekla disciplinovano i u skladu sa odlukama državnih organa.

9:02 - Tabaković: Bankarski sektor stabilan

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan, likvidan i u dobrom stanju, izjavila je Novostima guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i naglasila da NBS održava stabilan kurs i ima dovoljno deviznih rezervi, ali je potrebno i da banke pokažu odgovornost i shvate da bez građana, privrede i klijenata, ni one ne postoje.

Ona je najavila da se, u sklopu odgovorne politike NBS, osim moratorijuma na otplatu različitih pozajmica, priprema niz mera za pomoć građanima i privredi.

Najvažnije je da građani znaju da se Srbija, za razliku od drugih zemalja, čak ni u periodu krize ne suočava sa slabljenjem valute, istakla je Tabaković.

8:51 - Stariji sugrađani kupovali namirnice, najtraženiji brašno i kvasac

Jutros od 04:00 do 07:00 časova širom Srbije bilo je otvoreno više od 3.000 prodavnica kako bi stariji od 65 mogli da kupe namirnice.

Ovog vikenda je otvoreno 800 prodavnica više nego prethodnog, podseća RTS i navodi da su radnje dobro snabdevene. Ima svih životnih namirinica, a najveća potražnja je bila za brašnom i kvascem.

I ovog vikenda su bile gužve, ali nešto manje nego prošle sedmice. Poštovao se razmak od dva metra između dva potrošača.

Osobe starije od 65 godina poštovale su i mere zaštite, kao što su nošenje maski i rukavica koje su im ispred prodavnica delili policajci, a neki su dolazili već pripremljeni.

Zbog pomeranja zabrane kretanja vikendom na 15:00 časova, prodavnice će subotom i nedeljom raditi od 07:00 do 14.30.

8:22 - Avion sa medicinskom pomoći stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa, koju su kao prvi deo pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati, sleteo je u Beograd oko jedan sat posle ponoći.

U prvom delu donacije UAE nalazi se 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera – ukupno 10 tona pomoći. U drugom delu donacije, Ujedinjeni Arapski Emirati poslaće Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner