Хроника

Константин Косачев: Москва спремна за сарадњу са новом владом и парламентом Молдавије

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

 Москва -- Председник Одбора за спољне послове Савета руске Федерације Константин Косачев, рекао да је Москва спремна за сарадњу са новом владом и парламентом Молдавије.

Он је рекао да молдавски Уставни суд треба да учини све што је могуће да побољша ситуацију, а не да онемогућава напоре председника, парламента и владе, пренела је агенција Тасс.

"Молдавија се суочава с кризом коју су изазвали људи, а Уставни суд је довољно допринео томе", навео је Косачев.

Према његовим речима, молдовски Уставни суд је прекршио принцип поделе власти.

"Уместо заштите политичког система, Суд је почео да га уништава, превазилазећи свој мандат, јер је задатак био наметнут од неке спољне силе која је навикла да влада земљом као да је то њена компанија", рекао је Косачев.

Молдавске партије сложиле су се да формирају владу и именују Мају Санду, бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, за премијерку након вишемесечног застоја у парламенту Молдавије, али је њихов савез изазвао сукоб са Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је разрешио председника Игора Додона.

Након тога постављен је бивши премијер Павел Филип за привременог председника који се је распустио парламент и потписао декрет за одржавање превремених избора у септембру.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]