Početna strana > Hronika > Konstantin Kosačev: Moskva spremna za saradnju sa novom vladom i parlamentom Moldavije
Hronika

Konstantin Kosačev: Moskva spremna za saradnju sa novom vladom i parlamentom Moldavije

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. jun 2019.

 Moskva -- Predsednik Odbora za spoljne poslove Saveta ruske Federacije Konstantin Kosačev, rekao da je Moskva spremna za saradnju sa novom vladom i parlamentom Moldavije.

On je rekao da moldavski Ustavni sud treba da učini sve što je moguće da poboljša situaciju, a ne da onemogućava napore predsednika, parlamenta i vlade, prenela je agencija Tass.

"Moldavija se suočava s krizom koju su izazvali ljudi, a Ustavni sud je dovoljno doprineo tome", naveo je Kosačev.

Prema njegovim rečima, moldovski Ustavni sud je prekršio princip podele vlasti.

"Umesto zaštite političkog sistema, Sud je počeo da ga uništava, prevazilazeći svoj mandat, jer je zadatak bio nametnut od neke spoljne sile koja je navikla da vlada zemljom kao da je to njena kompanija", rekao je Kosačev.

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku nakon višemesečnog zastoja u parlamentu Moldavije, ali je njihov savez izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razrešio predsednika Igora Dodona.

Nakon toga postavljen je bivši premijer Pavel Filip za privremenog predsednika koji se je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

(Tanjug)